Krapfoss Hornorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krapfoss Hornorkester ble stiftet 1. februar 1945. Korpset har helt siden starten vært et Brassband, hvilket vil si at instrumentbesetningen kun består av messinginstrumenter og slagverk, etter mønster fra de britiske Frelsesarmeorkestrene. Orkesteret er en fri, upolitisk og på alle måter nøytral forening, med målsetning å fremme gleden ved og kunnskapen om korpsmusikk, samt å bidra til å sette farge på byen korpset hører til i, Moss.

Som de fleste foreninger har Krapfoss Hornorkester opplevd oppturer og nedturer, men det har alltid vært ildsjeler som har sørget for at orkesteret har kommet seg videre. De senere årene, kanskje særlig fra midten av 1980-tallet, har den musikalske utviklingen vært svært positiv. Orkesteret har gjort det meget bra i konkurranser, og ble i 2000 tildelt Mossianaprisen for sin innsats og som representant for byen.

I 2002 begynte Krapfoss Hornorkester å arbeide fram årlige prosjekter, som har kommet til uttrykk gjennom temakonserter, reiser og CD-utgivelse. Orkesteret arrangerer også en årlig førjuls-begivenhet i kirken, som blir kalt Messing i Kirkerommet. Dette har etter mange år blitt en tradisjon.

Orkestret har også en liten messinggruppe, som bidrar ved ulike anledninger, både offentlige og private. Krapfoss Hornorkester har per november 2015 full besetning med 30 blåsere og 2 slagverkere. Øvelsene holdes i Østfoldkirken, hver mandag kl. 19 – 22.

Historie[rediger | rediger kilde]

For å gi en kortfattet beskrivelse av opprinnelsen til Krapfoss Hornorkester, gjengis her en beretning skrevet til 10-årsjubileet i 1955:

«Våren i det begivenhetsrike året 1945, den 1. februar, ble Krapfoss Hornorkester stiftet. En del gutter hadde fått det for seg at det burde være et musikkorps i Krapfoss krets av Moss by. Møte ble berammet og de nødvendige formaliteter ble vedtatt - og man kan si at med våren og freden kom Krapfoss Hornorkester. Allerede i påsken og 17. mai var Hornorkesteret i ilden, og 7. juni spilte vi for Hjemmestyrkene ombord på Høiaas, som stevnet ut fra Værlebryggen for å hilse H. M. Kong Haakon velkommen hjem etter landflyktigheten. Men vi nådde ikke frem tidsnok. Men kanskje vi ble spart for en større skandale. Vi skulle ha spilt kongesangen da krigsskipet med Kongen om bord seilte forbi, men det ble det ikke noe av. I stedet, da vi var vel i havn igjen, tok Hjemmestyrkene oppstilling på Værlebryggen, mens vi spilte kongesangen. Dessverre for oss ble repetisjonen oversett, og det hele gikk i stå - fryktelig flaut. Men vi startet forfra igjen, og da gikk det bra. Siden har Krapfoss Hornorkester deltatt i mange arrangementer og satt sitt preg på festdager i byen og distriktet rundt.»

Men før vi kom så langt lå en masse arbeid bak og her er sitater fra protokollene:

  • Det var en del gutter med initiativtakeren Thorleif Gravningsmyhr i spissen, som startet det hele. På det første styremøtet ble det besluttet å sett i gang en medlemsutlodning, at den første generalforsamlingen skulle holdes den 18. april 1945, og at slike skulle holdes hvert halvår.
  • Møter ble holdt slag i slag nå, og det første skritt ble tatt for å skaffe instrumenter. Man var kommet undervær med at det i Son lå instrumenter etter skolemusikken der. Krapfoss Hornorkester fikk i første omgang ikke kjøpt disse instrumentene, men det ble inngått en leieavtale med Son kommune, som skulle gjelde til 15. februar 1946. Da skulle Son ha sine instrumenter tilbake. Disse instrumentene ble så hentet i noen sekker, nærmest som noe skrap, men etter overhaling og reparasjoner ble det noen brukbare instrumenter.
  • De første prøvene ble satt i gang under Willy Jørgensens ledelse, og lokale til øvelsene fikk man i kjelleren hos Nils Hansen. Denne mannen kom forøvrig til å bety meget for Krapfoss Hornorkester i den første tiden, og han ble også utnevnt til æresmedlem. Kjelleren til Nils Hansen ble imidlertid for liten, og vi fikk leid verkstedet til Skjellfoss, hvor prøvene ble holdt fram til høsten, da man flyttet til Jeløy Vels Lokale.
  • På medlemsmøtet 18. mars 1945 ble man enige om å anta navnet Krapfoss Musikkforening etter et tidligere korps i kretsen. Alle muligheter for å skaffe instrumenter ble undersøkt, og det kom for dagen noen etter det tidligere korpset i kretsen. Det var nå skaffet tilveie 14 instrumenter.
  • Den første antydningen til uniformer var hvite luer med sort kokarde med bokstavene K.H. malt i gull.
  • Krapfoss Hornorkesters første offentlige opptreden var første påskedag 1945 på Krapfoss og i Rønningen.»