Brassband

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et brassband[a] er et musikkorps bestående av messingblåseinstrumenter og slagverkinstrumenter.[1]

The Spirit of New Orleans Brass Band på en festival i New Orleans, Louisiana, 11. april 2008.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

De første moderne brassband oppstod tidlig på 1800-tallet i Preussen, da alle militære og statlige musikkorps ble utstyrt med nye instrumenter med roterende ventiler, og ble pålagt å bruke standardstemming. Dette gjorde at musikerne lettere kunne spille med andre, og muliggjorde også sammenslåing av mindre grupper til store korps.

I siste delen av 1800-tallet gikk flere bedrifter i England til anskaffelse av musikkinstrumenter for sine ansatte. De så det som viktig at de ansatte drev med noe meningsfullt på fritiden. I en tid da politisk radikale fikk stadig større innflytelse på arbeidsplasser, fant bedriftslederne ut at de måtte stimulere andre, ikke-politiske aktiviteter. Også i Norge fikk vi brassband etablert ved flere bedrifter utover 1870-tallet. Blant annet ved Bærums Verk.

I Norge ble brassbesetning likevel først og fremst gjort kjent gjennom Frelsesarmeen og de musikkorpsene mange av deres menigheter har eller har hatt i årenes løp. Mange av disse holder internasjonal standard.

Særlig i Storbritannia er det sterke tradisjoner for brassband, mens det i det kontinentale Europa er mer populært med janitsjarkorps. Dette her kan bidra til å forklare hvorfor de fleste norske brassband holder til på Vestlandet. En annen forklaring er at noen av dem som har bidratt mest til å promotere brassmusikk, er folk med bakgrunn i Frelsesarmeen, blant andre Tom Brevik.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Standardbesetningen i et moderne brassband er:

Whitburn Band dirigert av Nicholas Childs ifm EM for brassband 2018 i klassisk brassbandformasjon

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes det brassband for amatørmusikere i alle aldre. De fleste norske brassband er medlem av Norges Musikkorps Forbund.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det har siden 1979 blitt arrangert norgesmesterskap for brassband[2] med voksne musikanter og tilsvarende for barn og unge i skolekorps. Norske amatørkorps som deltar på NM er inndelt i divisjoner. Det finnes seks divisjoner: elite, samt 1. – 5. divisjon.

Vinneren av NM for brassband deltar i europamesterskapet (EM) påfølgende år. Norske brassband har flere ganger gjort det godt i EM. Blant annet har Eikanger-Bjørsvik Musikklag vunnet EM i 1988, 1989 og 2017.[3] Manger Musikklag vant EM i 2011[4] og Stavanger Brass Band ble nummer 2 i EM 2007.[5]

Siste års vinnere av NM for brassband

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ av engelsk brass band av brass = messing, jf. messingsuppe i dansk slang

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vilhelmsen, Ingebjørg; Gundersen, Egil Arnt: brassband i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. oktober 2021 fra snl.no/brassband
  2. ^ musikkorps.no Korpshistorien
  3. ^ brassbandresults.co.uk Contest Results
  4. ^ brassstats.com EBBC 2011
  5. ^ brassstats.com EBBC 2007