Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll er et norsk statlig kontrollorgan som fører tilsyn med politiets og påtalemyndighetens bruk av kommunikasjonskontroll. Utvalget kontrollerer at bruken av kommunikasjonskontroll skjer innenfor rammen av lov og instrukser, og skal sørge for at bruken av begrenses mest mulig. Utvalget behandler ikke saker som hører inn under Politiets sikkerhetstjeneste siden disse kontrolleres av et eget kontrollorgan, EOS-utvalget.

Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll vurderer innberetninger fra politidistriktene og undersøker klager fra enkeltpersoner og organisasjoner som mener seg urettmessig utsatt for kommunikasjonskontroll. Utvalget kan også, på eget initiativ, ta opp ethvert forhold om politiets og påtalemyndighetens bruk av kommunikasjonskontroll som det finner grunn til å behandle.

Kontrollutvalget oppnevnes av Kongen i statsråd og er administrativt underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Kun tillitsbaserte tilsyn[rediger | rediger kilde]

Ifølge utvalgets leder, professor Asbjørn Strandbakken, har man i praksis et tillitsbasert tilsyn. Utvalget er ikke gitt mulighet for å gå inn i politiets datasystemer for å undersøke om den informasjonen som gis er korrekt og utfyllende. Justis- og beredskapsdepartementet er ifølge Strandbakken varslet om at situasjonen mht. reell mulighet for kontroll er lite tilfredsstillende.[1]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

For perioden 11. mai 2021 til 10. mai 2025 består utvalget av følgende:[2]

  • Leder: Professor Asbjørn Strandbakken (gjenvalg)
  • Medlem: Sorenskriver Unni Sandbukt (ny)
  • Medlem: Advokat Trine Buttingsrud Mathiesen (gjenvalg)
  • Medlem: Sivilingeniør Frank Stien (gjenvalg)
  • Medlem: Advokat Marianne Klausen (gjenvalg)
  • Medlem: Tingrettsdommer Brynjulf Moe (gjenvalg)
  • Varamedlem: Daglig leder Einar Lunde (gjenvalg)
  • Varamedlem: Konstituert tingrettsdommer Sigrid Nysted (gjenvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Simen Tallaksen og Gard Oterholm (11. april 2023). «Slår alarm om kontrollen med politiets skjulte metoder». Dagens Næringsliv. Besøkt 11. april 2023. «– Det er lite tilfredsstillende å ikke kunne foreta en reell etterprøving av det som blir opplyst til utvalget. Dette er bare mulig dersom vi gis mulighet til å foreta undersøkelser i politiets datasystemer. Det er derfor vi ønsker en reell etterprøvingsmyndighet.» 
  2. ^ «Nytt Kontrollutvalg for kommunikasjonskontroll». Justis- og beredskapsdepartementet. 11. mai 2021. Besøkt 11. april 2023. «For perioden 11. mai 2021 til og med 10. mai 2025 består utvalget av: Leder: Professor Asbjørn Strandbakken (gjenvalg); Medlem: Sorenskriver Unni Sandbukt (ny); Medlem: Advokat Trine Buttingsrud Mathiesen (gjenvalg); Medlem: Sivilingeniør Frank Stien (gjenvalg); Medlem: Advokat Marianne Klausen (gjenvalg); Medlem: Tingrettsdommer Brynjulf Moe (gjenvalg); Varamedlem: Daglig leder Einar Lunde (gjenvalg); Varamedlem: Konstituert tingrettsdommer Sigrid Nysted (gjenvalg)» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]