Klima, energi og miljøteknikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tysk taktekker utfører blikkenslagerarbeid rundt skorstein 1979.

Klima, energi og miljøteknikk (KEM) er et fagfelt og programområde innen norsk fag- og yrkesopplærings andre videregående skoleår, Vg2. Programområdet bygger på bygg- og anleggsteknikk Vg1 og dekker blant annet fagene Tak- og membrantekker, ventilasjons- og blikkenslager, feierfaget, isolatørfaget og glassfaget. Gjennomført Vg2 gir grunnlag for å gå som lærling i ett eller flere av fagene. Der rørleggerfaget i noe større grad er et eget fagområde, har fagene en rekke elementer til felles selv om de tilhører ulike bransjer og har hver sine Fag- eller svennebrev.

Fagfeltet omhandler kunnskap om valg av materialer, verktøy og utstyr med hensyn til økonomi, fag og miljø og sikring av bygg og installasjoner i tråd med gjeldende regelverk. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) innen KEM er rettet mot å trene opp motorikk, bevegelse og arbeidsspesifikk styrke for å forebygge skade og slitasje. Kompetanse innen korrekt bruk av ressurser i materialer, effektiv bruk av verktøy og tidsbruk. Yrkesutøveren skal kunne risikovurdere arbeidet, forebygge skader på personer og materiell gjennom risikobegrensende tiltak og montering av sikringsutstyr.

Ventilasjon, membran og taktekking[rediger | rediger kilde]

I Fagfornyelsen 2020 ble rørleggerfaget skilt ut som ut av programområde. Som nytt programområde ble det nye begrepet ventilasjon, membran og taktekking tatt i bruk, der blikkenslager ligger under ventilasjonsfaget. VMT ble da brukt som forkortelse for det nye området, men KEM er siden videreført som betegnelse.[1].

Skoler[rediger | rediger kilde]

Programområdet KEM tilbys ved et utvalg skoler i Norge med Vg1 bygg- og anleggsteknikk. De fylkene som ikke har tilbudet kjøper plasser i andre fylker eller tilbyd opplæring i bedrift.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]