Klarspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Med klarspråk menes korrekt, klart og brukertilpasset språk.

Prosjektet «Klart språk i staten» er et samarbeid mellom Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Språkrådet. Språkrådet har det språkfaglige ansvaret, mens Difi har ansvar for administrasjon, kommunikasjon og ledelse. Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) er prosjektansvarlig. Prosjektet skal vare fram til 2011. Etter dette overtar Språkrådet ansvaret for å videreføre de fleste av tiltakene.

Tiltakene i prosjektet er praktiske råd og verktøy for å forbedre språket, tilbud om faglig rådgivning og økonomisk støtte,fakta og erfaringsutveksling om språkforbedringsarbeid, deling av informasjon og årlig utdeling av en Klarspråksprisen for klart språk i staten.

Andre nordiske land, særlig Sverige, har drevet aktivt med klarspråksarbeid lenge. Også EU arbeider systematisk med å forbedre og forenkle språket blant annet i rettsakter. Andre land som driver med klarspråksarbeid, er Australia, Belgia, Canada, Frankrike, Italia, New Zealand, Spania, Storbritannia, Sør-Afrika, Tyskland og USA. Det finnes også et eget klarspråksnettverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]