Kjøpmannskjølen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjøpmannskjølen
Andre navnNoidiidčearru
Høyde 458 moh.[1]
FylkeFinnmark
Kommune(r)Båtsfjord
Posisjonskart
Kjøpmannskjølen ligger i Finnmark
Kjøpmannskjølen
Kjøpmannskjølen
Kjøpmannskjølen (Finnmark)
Kart
Kjøpmannskjølen
70°25′41″N 29°54′07″Ø
UTM-koord.35W 608462 7816204

Kjøpmannskjølen (nordsamisk: Noidiidčearru,[2] som betyr «noaidenes fjell») er et fjell i Båtsfjord kommune i Finnmark. Det har en høyde på 458 meter over havet. På fjellet ligger store fangstanlegg for rein, og området er et automatisk fredet kulturminneområde. Fjellet og kulturminneområdet ligger innenfor Varangerhalvøya nasjonalpark.

Kulturminneområdet[rediger | rediger kilde]

På Varangerhalvøya finnes flere, store fangstanlegg for rein. Gjerdeanleggene (nordsamisk: Vuopmanat) på Kjøpmannskjølen er bygget i stein, og består av store, runde innhegninger og kilometerlange drivgjerder. Varanger er det eneste stedet i verden hvor fangstgjerder for villrein finnes i kombinasjon med runde, lukkede innhegninger. Det største og mest markante er lokalisert her. I området er det også registrert funn av buemurer og kjøttkjellere. Anleggene kan ha vært i bruk fra eldre steinalder. Skriftlige kilder viser at anleggene var i bruk fram til 1500-tallet.

Anleggene var plassert i områder som villreinflokkene brukte. Gjerdene i anleggene består av rader med stein med noen meters mellomrom. Avstanden mellom disse ble kortere og kortere mot innhegningen. I ett av anleggene er murt opp skytestillinger på bakken. Innhegningen på det største fangstanlegget er omkring 130 meter, og er bygget rundt toppen av en haug i terrenget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kjøpmannskjølen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Kjøpmannskjølen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 14. september 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]