Königgrätzer Marsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Königgrätzer Marsch
Artist, bandJohann Gottfried Piefke
Utgitt1866
SjangerMilitærmarsj
Komponist(er)Johann Gottfried Piefke

Königgrätzer Marsch (Armeemarsch II, 134; Armeemarsch II, 195) er en av de mest kjente tyske militær-marsjene. Den ble komponert i 1866 av Johann Gottfried Piefke til minne om slaget ved Königgrätz, det avgjørende slaget i den østerriksk-prøyssiske krig, hvor kongeriket Preussen slo keiserriket Østerrike. I Piefke sitt mest suksessrike arrangement av marsjen, er Der Hohenfriedberger (Armeemarsch I, 21 (Armeemarsch I, 1c og Armeemarsch III, 1b)), brukt som en trio. Den mest kjente versjonen (Armeemarsch II, 195)[1][2] ble brukt som infanterimarsj, mens en alternativ versjon (Armeemarsch III, 228) ble brukt som en kavalerigalopp. Piefke laget også en annen versjon kalt Königgrätzer mit anderem Trio[3] (Heeresmarsch IIIB, 67), men denne versjonen er langt mindre kjent.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slaget ved Königgrätz.
Johann Gottfried Piefke

Det første utkastet til marsjen skal ha blitt skrevet av Piefke på slagmarken. Marsjen, som går i 6/8-dels takt, følger slaget i to deler. Den første delen skildrer kampen mellom det første prøyssiske kontingentet og østerrikerne, mens den andre delen skildrer ankomsten av de prøyssiske forsterkningene. Piefke brukte en annen marsj, Der Hohenfriedberger som mellomspill, for å skape en sammenheng med Fredrik den stores tidligere seire over Østerrike i det 18. århundre.

Marsjen er også brukt ved flere anledninger senere og ved alle nyere tyske militærparader, mens den i Østerrike blir hørt svært sjeldent, ettersom den er assosiert med Østerrikes tap. Slik som mange andre tyske mlitærmarsjer og komposisjoner, brukte nasjonalsosialistene marsjen i mange sammenhenger. Marsjen er også kjent som en av Adolf Hitlers favoritt-marsjer, og den ble ofte spilt under offentlige fremtredener. Denne konnotasjonen har allikevel ikke lagt en demper på marsjens popularitet, og den har blitt innspilt flere ganger etter Andre verdenskrig. Som mange tyske militærmarsjer er den også brukt av den chilenske og den russiske hæren. Marsjen fungerer også som regimentmarsj for den 2. bataljonen, Jamaica regimentet[4], og galoppmarsjen (med en fransk fanfare) til det chilenske 1. Panserte Kavaleriregimentet «Grenaderos»[5]. Det var også marsjen til det 91. Oldenburg Infanteriregimentet og parademarsj til det 1. Bayerske Infanteriregimentet «König» i Keiserriket Tyskland sin hær.

Populærkultur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://listenonrepeat.com/watch/?v=E5ojTIxEZBQ Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine. Königgrätzer Marsch
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 23. mars 2016. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 23. mars 2016. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. mars 2016. Besøkt 23. mars 2016. 
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 23. mars 2016.