Jubileumsfrimerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verdens første jubileumsfrimerke utgitt av Peru i 1871
Oscar Wergelands maleri «Eidsvold 1814» var i 1914 motiv for det første norsk jubileumsfrimerke. Maleriet henger i Stortingssalen.

Et jubileumsfrimerke er et frimerke som blir utgitt ved en spesiell anledning, som f.eks. et jubileum, for å hylle eller minnes et sted, en begivenhet eller en person, vedkommedes fødsel eller død, eventuelt hans eller hennes oppdagelse eller oppfinnelse. Et jubileumsfrimerke har som motiv portrett av vedkommende eller et motiv knyttet til jubileet, i motsetning til bruksfrimerker som vanligvis bare viser land og beløp (unntatt bruksfrimerker som avbilder et statsoverhode)[klargjør] 

Mange lands postverk utgir adskillige jubileumsfrimerker, faktisk utgir enkelte «frimerkeland» som Liechtenstein og San Marino frimerker langt ut over det postale behov, som stort sett kjøpes av fiatelister.[klargjør] På utgivelsesdagen foretas det gjerne førstedagsstempling på steder som har forbindelse med jubileumsfrimerkes anledning til utgivelse.[klargjør]

I motsetning til daglige seriefrimerker, som gjenopptrykkes og selges over lengre tidsperioder,[klargjør] så trykkes særfrimerker som oftest i begrenset opplag og selges i langt kortere perioder fra postkontoret, ofte inntil opplaget er utsolgt.

Første jubileumsfrimerker[rediger | rediger kilde]

1871 utga Peru et fem centavo karminrødt frimerke med et lokomotiv samt et våpen som motiv. Dette anses for være verdens første jubileumsfrimerke, utgitt for å minnes 20-årsjubileet for den første jernbanen i Syd-Amerika. I Danmark utkom det første jubileumsfrimerket den 12. september 1912 i anledning oppførelsen av Sentralpostbygningen. Det første norske jubileumsfrimerke ble utgitt i 1914 med Eidsvoldsmøtet i 1814 som motiv.

Se også[rediger | rediger kilde]