John Fiore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Fiore
FødtJohn Helmer Fiore
1960[1]Rediger på Wikidata
New York
BeskjeftigelseDirigent, pianist Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

John Helmer Fiore (født 1960 i New York) er musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett. Han sitter som en del av administrasjonen som også består av administrerende direktør Tom Remlov, operasjef Paul Curran og ballettsjef Espen Giljane.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Fiore er født i New York. Han begynte tidlig å spille, hans far, som var pianist, organist og kordirigent, var hans første lærer. Da familien flyttet til Seattle, fikk han også opplæring på cello og andre strengeinstrumenter. Han ble betraktet som et stort talent og allerede som fjortenåring medvirket han som assistent ved Seattle Operas årlige oppsetting av Wagners Ring-syklus. Etter å ha fullført studier på musikkonservatoriet, kom han til Santa Fe Opera, hvor han utviklet en forkjærlighet for operaer av Richard Strauss. Han ble kjent som et stort talent og ble etterspurt som assistent ved en rekke operahus i USA, hvor han fikk arbeide med størrelser som Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Sir Georg Solti, James Levine og James Conlon.

I 1986 ble han engasjert av Bayreuthfestivalen i Tyskland som assistent ved sommerens oppsetninger, og der fortsatte han de to neste årene som assistent for Daniel Barenboim for oppsettingen av Tristan und Isolde og James Levine for Parsifal.

Samtidig debuterte han som dirigent i 1986 for operaen Faust av GounodSan Francisco Opera. I 1990 dirigerte han i Japan og Europa, og startet dermed sin internasjonale karriere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator js20050718006[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]