Daniel Barenboim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim.jpg
Født 15. november 1942 (72 år)
Argentina Buenos Aires i Argentina
Ektefelle Jacqueline du Pré (1967-87) (død)
Elena Bashkirova (1988-) (to barn)
Yrke Pianist og dirigent

Daniel Barenboim (født 15. november 1942 i Buenos Aires) er en argentinsk-israelsk pianist og dirigent. Hans foreldre er russiske jøder. Han har israelsk og spansk statsborgerskap. Barenboim ble først berømt som pianist. Som dirigent er han kjent for sitt arbeide med orkestre bestående av såvel arabere som jøder og for sitt samarbeide med palestineren Edward Said. I 2001 vakte han furore i Israel ved å dirigere musikk av Richard Wagner.

I januar 2008 ble han innvilget palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid for kulturell utveksling mellom ungdom i Israel og arabiske deler av verden. Han er tidenes første til å inneha både israelsk og palestinsk pass. Overrekkelen av palestinsk pass ble av den palestinske politikeren Mustafa Barghouti, begrunnet med at «under svært vanskelige omstendigheter har han vist solidaritet med det palestinske folk». Konserten ble holdt til inntekt for medisinsk hjelp for barn på Gazastripen [1].

Giftemål[rediger | rediger kilde]

Daniel Barenboim var gift med Jacqueline du Pré til hennes død i 1987. Hans vennskap med musikerne Itzhak Perlman, Zubin Mehta og Pinchas Zukerman, og giftemålet med du Pré, ledet til den kjente filmen av Christopher Nupen av deres oppføring av Schuberts ørret-kvintett. De fem refererte til seg selv som «Den jødiske musikalske mafia».

Du Pré utviklet multippel sklerose, og tidlig i 1980-årene, bodde Barenboim med pianisten Elena Bashkirova. De fikk to barn sammen, David og Michael, begge født etter du Prés død. Barenboim og Bashkirova giftet seg i 1988.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]