JoJo's Bizarre Adventure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
JoJo's Bizarre Adventure
ジョジョの奇妙な冒険
(JoJo no Kimyou na Bouken, «JoJos Bisarre Eventyr»)
Demografi Shonen, Seinen
Sjanger Action, Eventyr, Kampsport, Horror, Overnaturlig
Manga: JoJo's Bizarre Adventure
Manus Hirohiko Araki
Utgiver Japan Shueisha
USA VIZ Media (kun del 3)
Magasin Weekly Shonen Jump
Periode 1983 – March 23, 1999
Volum 63

JoJo's Bizarre Adventure (ジョジョの奇妙な冒険 JoJo no Kimyou na Bouken?) er en japansk manga, skrevet og illustrert av Hirohiko Araki. Den gikk opprinnelig i bladet Weekly Shonen Jump fra 1987 til 2004, før den ble overført til seinen-bladet Ultra Jump. Den er i dag ett av de lengste pågående mangaserier i verden, med over 60 volum til dags dato. Den var tidligere den lengste mangaserien uten noen tilhørende anime, som blir produsert nå og vil vises ifra Oktober 2012. En OVA av seriens del 3, Stardust Crusaders, ble produsert i tidsrommet 1993-1994 av Studio APPP. Denne tok bare for seg den andre halvparten av del 3. Noen år senere, i perioden 2000-2002, gikk studioet tilbake til serien og lagde seks ytterligere episoder for å dekke historiens første halvpart. Serien er et massivt kulturelt fenomen i Japan, men har hittil ikke slått an i vesten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Serien handler om Joestar-familien - en slekt med Engelske røtter - som til stadighet blir dratt inn i konflikt med overnaturlige fiender. Mangaen er delt opp i åtte deler som tar for seg flere generasjoner i Joestar slekten, og disse har alltid navn som på et vis kan forkortes til kallenavnet "JoJo". Den første delen, Phantom Blood, viser den unge adelsmannen Jonathan Joestars kamp mot sin onde adoptivbror, Dio Brando.

Bølgen og Stand[rediger | rediger kilde]

I del èn tok hoverpersonene i bruk en spesiell kampteknikk kalt "Bølgen" (Hamon). Denne gikk ut på å puste på en måte som ga brukeren fullstendig kontrol over kroppens skjulte potensial. Dette gjorde det også mulig å forandre kroppslig energi til andre typer energi ved å endre dens bølgelengde. Dette bruker Bølge-mestere til å bokstavelig talt slå ihjel vampyrer med sollys.

Del tre introduserte den overnaturlige kraften Stand, en slags forlengelse av Bølgen. Et Stand er en vokterånd, beskrevet som en manifestasjon av ens livsenergi, som "står stand" og kjemper ved ens side. De kan gjøre og se ut som alt mulig rart, ettersom et Stands utseende og funksjon tar utgangspunkt i sin brukers personlighet og dypeste ønsker. Eksempelvis er cowboyen Hol Horse sin Stand, Keiseren, en revolver med kuler han kan styre etter egen vilje. Mens Franskmannen Jean-Pierre Polnareff sin Stand Sølvvognen er en ridderaktig figur som slåss med en kårde.

Det er flere måter å få et Stand på. Den vanligste er å bli spiddet av en pilspiss med overnaturlig kraft. Er vedkommende psykisk sterk nok vil han utvikle et Stand. Vis ikke vil han dø. Pilen i seg selv har evnen til å peke ut de som vil tåle påkjenningen, og virker til å ha et ønske om å vekke til live så mange Stand som mulig. I tillegg kan muligheten til å ha et Stand gå i arv, mens noen har hatt evnen siden fødselen og fått sitt Stand gjennom ren viljestyrke.

De forskjellige Standene var i begynnelsen oppkalt etter Tarot-kortene i den Store Arkana. Etterhvert slapp man opp for kort, og gikk over til Egyptiske guder og noen innslag av musikkrelaterte navn. I del fire av serien begynte forfatteren å gi nye Stand utelukkede navn ifra musikkulturen, som resulterte i Stand med navn som Killer Queen, Bad Company og Dirty Deeds Done Dirt Cheap. Dette var imidlertid intet nytt for serien. Nesten alle personer i del 1-3 har sitt navns opphav i musikken.