Jejunum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jejunum eller tomtarmen, er det midtre segmentet av tynntarmen, som er delt i tre. De to andre segmentene er henholdsvis duodenum (også kjent som tolvfingertarmen eller startsegmentet) og ileum (krumtarmen – sluttsegmentet, som tømmer seg til tykktarmen).

Jejunum følger direkte etter den 25-30 cm lange tolvfingertarmen og er ca. 2-3 meter lang hos mennesker. I denne delen av tynntarmen skjer det alt vesentligste opptaket av næringsbestanddeler. De nedbrutte næringsstoffene tas opp av villuscellene, dels ved diffusjon, dels ved aktiv transport gjennom cellene. Karbohydratene tas fortrinnsvis opp som monosakkarider (glukose m.m.), og proteinene som aminosyrer. Disse stoffene avgis sammen med salter og vannvannløselige vitaminer til villuskapillærene (det fine nettverket av blodårer som finnes i tarmtottene) og føres deretter med blodet videre til leveren.


anatomiDenne anatomi- og biologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.