Jarand Rønjom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarand Rønjom
Født1738[1]Rediger på Wikidata
Åmotsdal
Død1822[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSølvsmed, rosemaler, byggmester, treskjærer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jarand Aasmundsson Rønjom (født 1738 eller 1750 i Åmotsdal, død 1822 samme sted) var en norsk byggmester og ellers en allsidig kunstner og håndverker som var kjent for høy kvalitet. Han virket i Vest-Telemark som både treskjærer, rosemaler, sølvsmed og urmaker.

Rønjom skal ha blitt født på gjestgivergården Rue i Åmotsdal, men det hersker usikkerhet omkring fødselsåret: Både 1738 og 1750 forekommer, men det kan synes som om man nå samler seg mer om 1750[2]. Enkelte tidlige verker som før ble tillagt Rønjom, tilskrives nå en eldre bror. Jarand Aasmundsson tok Rønjom-navnet da han i 1810 kjøpte gården med det navnet. Tidligere signerte han med «JAS».

Rosemaler[rediger | rediger kilde]

Som rosemaler skal Rønjom ha lært av Olav Torjusson, som han samarbeidet med. Det finnes rosemalte skap etter Rønjom på Aust-Agder-Museet (opprinnelig fra Nordbø i Vinje) og på Rønjoms egen gård Kultan i Åmotsdal.

Kirkearkitekt[rediger | rediger kilde]

Alle kirkene etter Rønjom er laftede korskirker, og det antas at forbildet var den daværende Skien kirke, som var oppført i stein i 1783. Rønjoms kirker er bygget over samme lest og er noe mindre enn kirken i Skien. De har alle prekestolalter i østre korsarm, slik at selve kirkerommet nærmest får T-form. Det er likevel en viss utvikling i detaljene, og forskjeller i bygningshistorie gjør at kirkene fremstår med forskjellig preg utvendig og innvendig.

Åmotsdal kirke (1792) har noe valmet tak og stod umalt i mange år før den ble malt utvendig (hvit) og innvendig i 1959–60. Vinje kirke (1796) har spisse gavler og skiller seg ut både utvendig (fargesetting samt kvadersteinsimitasjoner på hjørnene) og innvendig (utsmykket av Henrik Sørensen og andre kunstnere på 1900-tallet). Rauland kirke (1803) er i likhet med Åmotsdal hvitmalt i dag, og der er også interiøret preget av lysere farger (fra oppussing til 150-årsjubileet), men det fysiske inventaret er svært likt det i Vinje. Hjartdal kirke (1809) ble oppført av Halvor Høgkasin etter Rønjoms skjema. Den er hvitmalt utvendig, men er tilsynelatende den av kirkene der interiøret har beholdt mest av det opprinnelig preget, umalt som det står den dag i dag. Det må riktignok sies at mye ble rekonstruert av Wilhelm Swensen i 1940–41 etter at kirkerommet hadde fått nygotisk preg i 1888.

Klokketilvirker[rediger | rediger kilde]

Rønjom har også laget rundt 30 stueklokker. Det fortelles at han tok utgangspunkt i en engelsk klokke fra William Kipling i London. Denne klokken skal fortsatt finnes på gården Nes. Rønjoms klokker ble svært populære, og de fleste har funnet veien ut av bygda.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Union List of Artist Names, ULAN 500078368, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Se boken om Åmotsdal kirke.

Kilder[rediger | rediger kilde]