Jan Tyrawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Tyrawa
Født4. nov. 1948Rediger på Wikidata (75 år)
Kuźnice Świdnickie (Boguszów-Gorce)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1973–), katolsk biskop (1988–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedJohannes Paul II katolske universitet i Lublin
NasjonalitetPolen
Våpenskjold
Jan Tyrawas våpenskjold

Jan Tyrawa (født 4. november 1948 i Kuźnice Świdnickie i Polen) er en polsk prelat og pensjonert katolsk biskop av Bydgoszcz.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter endt utdanning fra videregående begynte han på presteseminaret i Wroclaw. Den 26. mai 1973 mottok han ordinasjonssakramentet av kardinal Bolesław Kominek, erkebiskop av Wroclaw.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 24. september 1988 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i Wroclaw og titulærbiskop av Nova Sinna. Den nye erkebiskopen av Wroclaw, kardinal Henryk Roman Gulbinowicz, bispeviet ham den 5. november 1988 i katedralen St. Johannes døperen (Wroclaws katedral); medkonsekratorer var biskopen av Gorzów, Józef Michalik, og Tadeusz Rybak, hjelpebiskop i Wroclaw.

Den 24. februar 2004 utnevnte pave Johannes Paul II ham til den første biskop av det nystiftede bispedømmet Bydgoszcz. Innsettelsen fant sted 28. mars 2004 i katedralkirken i Bydgoszcz. Den 30. april 2009 var biskop Jan Tyrawa medkonsekrator ved bispevielsen av erkebiskop Jan Romeo Pawłowski, den apostoliske nuntius til Republikken Kongo og Gabon. I den polske bispekonferanse var han ansvarlig for kultur- og monumentbeskyttelse, samt en representant for det polske episkopat for kontakten med den østerrikske bispekonferanse.

I 2020 vant en tidligere ministrant en rettssak mot en prest fra erkebispedømmet Wrocław som hadde misbrukt ham i barndommen, mot kurien i Wrocław og i Bydgoszcz. Retten fant at til tross for kunnskap om prestens pedofile oppførsel, og rettssaker mot ham for besittelse av barnepornografi (som han til slutt ble dømt for) hadde biskopen ikke tatt ham ut av tjeneste (inkludert arbeid med barn og ungdom) i bispedømmet Bydgoszcz. Den 12. mai 2021 informerte det apostoliske nuntiatur i Polen at Den hellige stol, i samsvar med motu propriet Vos estis lux mundi, førte sak angående dens rapporterte uaktsomhet i håndteringen av saker om seksuelle overgrep til skade for mindreårige av noen av det egne prester. Etter saksgangen, og tatt i betraktning andre vanskeligheter i ledelsen av bispedømmet, søkte han paven om avskjed, som ble akseptert av pave Frans samme dag (12. mai 2021)[1].

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rinuncia del Vescovo di Bydgoszcz, Bollettino, 2021-05-12
  2. ^ catholic-hierarchy.org tyrawa, lest 21. november 2021