Jack Sheppard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jack Sheppard
Født4. mars 1702[1][2]Rediger på Wikidata
Spitalfields
Død16. nov. 1724[3][4][1][2]Rediger på Wikidata (22 år)
Tyburn
BeskjeftigelseTyv Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Storbritannia

Jack Sheppard (1702–1724) var en notorisk engelsk ransmann og tyv og innbruddstyv i London i det tidlige 18. århundre. Han var kjent for sine kriminelle handlinger og hans forsøk på å unnslippe sin straff. Hans gjentatte arrestasjoner var del av undergangen for den notoriske «Tyvefangergeneralen» (og tyven) Jonathan Wild.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sheppard ble født den 4. mars 1702 i Spitalfields-området i London, til en tømrer ved navn John Sheppard (i sin livstid bedre kjent som Jack Sheppard, eller «Gentleman Jack» eller «Jack the Lad»). Faren døde da Sheppard var ung, men han tok likevel hans arbeid.

Forbryter[rediger | rediger kilde]

Men han kom raskt i dårlig selskap, og begynte å spe på lønna si med inntekter fra innbrudd og tyverier. Når Sheppard ble arrestert, brøt han seg ofte ut; han sagde seg gjennom et tretak fra St. Giles-fengselet, og rømte fra Newgate fengsel intet mindre enn tre ganger i 1724.

Første gang han rømte, filet han over håndjerna sine, laget et hull i veggen, og brukte sengetøyet sitt til å fire seg ned. Den andre gangen (30. august, han var allerede dømt til døden) rømte han ved å kutte en spiker fra et vindu brukt til å snakke med besøkende. 14. oktober klarte han igjen å rømme, til tross for at han satt i et spesielt forvaringsrom. Han brukte en spiker til å låse opp kjettingene som holdt ham fast, og brukte en jernstang som var blitt brukt til å stenge en peis, til å bryte seg gjennom dørene og veggene, og brukte siden et laken for å svinge seg over til taket på et hus like ved.

Han var i frihet i bare to uker før han igjen ble arrestert. Han planla enda et rømningsforsøk – en pennekniv (som han hadde tenkt å bruke til å kutte båndene på veien til galgen) ble funnet av en vakt ved Newgate like før Sheppards henrettelse skulle finne sted.

Sheppard ble hengt 16. november 1724 ved Tyburn, og begravd ved kirkegården til St. Martin's-in-the-Fields.

Litterær skikkelse[rediger | rediger kilde]

I 1839 utga J.B. Buckstone skuespillet Jack Sheppard, der den unge skurken ble skildret som en folkehelt, et offer for omstendighetene. På scenen ble Jack først spilt av Mary Anne Keeley (f. 1805) på Adelphi-teateret på Strand.[5] Til sist nedla Lord Chamberlain, den engelske hoffsjefen, forbud mot ethvert skuespill med navnet «Jack Sheppard» i tittelen.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 10265, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w63n336c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jack-Sheppard-English-criminal, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Mary Anne Keeley i rollen som Jack Sheppard». Arkivert fra originalen 25. november 2022. Besøkt 25. november 2022. 
  6. ^ Barry Anthony: Dastardly deeds

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]