Jack Crawford (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jack Crawford er en litterær person fra Hannibal Lecter-tetralogien av Thomas Harris. Han medvirker i Den røde drage, Nattsvermeren og Hannibal. Hans rolle i Den røde drage og Nattsvermeren er betydelig større enn i Hannibal. I de to første romanene opptrer han som Will Graham og Clarice Starling's mentor, mens han kun nevnes stykkvis og dør av et hjerteinfarkt mot slutten av boken. Han opptrer ikke i filmversjonen av Hannibal, der nevnes det kun at han døde.

I filmversjonene har han blitt fremstilt av, Harvey Keitel (Den røde drage), Scott Glenn (Nattsvermeren) og Dennis Farina (Manhunter).

Handling[rediger | rediger kilde]

Jack Crawford dukker først opp i romanen Red Dragon, hvor han ber Will Graham, hans tidligere protesjé, om hjelp til å løse en rekke drap som ble begått av en seriemorder kalt «The Tooth Fairy»

Graham har et rykte på seg for å være i stand til å tenke som de kriminelle han jakter på, og dermed hjelpe FBI med en rekke pågripelser. Men Graham hadde tidligere trukket seg tilbake etter å ha blitt angrepet og nesten drept av Dr. Hannibal Lecter, en psykiater fra Baltimore som tidligere hadde behandlet offeret for et drap som Graham tidligere etterforsket. Men Graham forstod at Lecter var morderen han var på jakt etter. Crawford overbeviser Graham om å komme ut av pensjonist-tilværelsen for å hjelpe til med å løse drapene til «The Tooth Fairy»

Men snart innser de både Crawford og Graham at de behøver Lecters hjelp igjen. Crawford hjelper til med å gi Graham og familien hans beskyttelse, etter at Lecter sender seriemorderen, Francis Dolarhyde, hjemme-adressen til sin tidligere nemesis. Med Crawfords hjelp løser Graham til slutt etterforskningen, men Dolarhyde vansirer ham før Grahams kone rekker å drepe ham. Men Crawford føler seg ansvarlig for Grahams ulykke.

Jack Crawford dukker opp igjen i romanen Nattsvermeren (originaltittel: The Silence of the Lambs) og etterforsker en ny seriemorder. Denne gangen kalles seriemorderen for «Buffalo Bill» og signaturen hans innebærer å drepe og flå kvinner. Men Crawford blir igjen tvunget til å spørre Lecter om hjelp. Denne gangen sender imidlertid Crawford Clarice Starling - en ny FBI-praktikant - for å snakke med Lecter. Ved hjelp av informasjon fra Lecter forsøker Crawford og FBI å spore opp denne seriemorderen: Jame Gumb.

Gumb hadde tidligere drept arbeidsgiveren til et av hans tidligere offer, og flyttet inn i hjemmet hennes for å bruke den store kjelleren - som inneholder en nedlagt og tom brønn. Han bruker brønnen som en provisorisk oppbevaringsplass for ofrene sine. Starling innser at «Buffalo Bill» sannsynligvis kjente sitt første offer personlig, Fredrica Bimmel, og begynner å intervjue alle som står henne nær. I denne forbindelse snubler hun tilfeldigvis over Gumbs nye oppholdsplass.