Den røde drage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se Den røde drage (film)
For Wales' nasjonalsymbol, se Wales' flagg
Den røde drage
orig. Red dragon
Forfatter(e)Thomas Harris
SpråkEngelsk
SjangerThriller
Utgittoktober 1981
OCLC25329436

Den røde drage er en roman skrevet av Thomas Harris.

Den er den første boken om seriemorderen Hannibal Lecter og ble først utgitt i 1981, men den ble tatt opp igjen på 1990-tallet da etterfølgeren Nattsvermeren opplevde stor suksess med filmatiseringen Nattsvermeren. Tittelen referere til et maleri av William Blake, og maleriet har en viktig rolle da det er inspirasjonen til seriemorderen Francis Dolarhyde.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1975 er FBI-agent Will Graham med på å arrestere seriemorderen Hannibal Lecter. Imidlertid blir Graham alvorlig skadd i dette møtet, og trekker seg fra FBI etterpå. Fire år senere, i 1979, går en annen seriemorder med kallenavnet "The Tooth Fairy" løs, og myrder tilsynelatende tilfeldige familier i løpet av fullmåne. Han dreper først Jacobi-familien i Birmingham, Alabama, deretter Leeds-familien i Atlanta, Georgia. To dager etter mordene i Leeds reiser FBI-agent Jack Crawford, Grahams tidligere mentor, til Graham i Florida og ham ber om hjelp. Graham sier seg motvillig enig. Graham besøker også Lecter, og ber om hans hjelp til å fange "The Tooth Fairy"

"The Tooth Fairy" avsløres (for leserne) å være produksjonssjef for en bedrift i St. Louis, ved navn Francis Dolarhyde. Han er en veldig forstyrret person som er besatt av et av William Blakes maleri. Dolarhyde er ikke i stand til å kontrollere sin voldelige karakter, og mener at drap på mennesker lar ham bli en alternativ personlighet som han kaller "Den store røde drage" etter en dominerende karakter fra Blakes maleri. Flashbacks avslører at hans sosiopati kommer på grunn av systematiske overgrep han led som barn i hendene på både sin sadistiske bestemor og hans familie.

Samtidig som Graham forsøker å etterforske saken, blir han forfulgt av Freddy Lounds, en tabloid-reporter. I mellomtiden oppdager Lecters fangevokter, Frederick Chilton, hans hemmelige korrespondanse - og at Lecter har gitt Grahams adresse videre til Dolarhyde. Grahams kone, Molly, og ste-sønn blir derfor evakuert. Graham forsøker å fange opp den hemmelige kommunikasjonen uten at Lecter oppdager det, men tiltrekker seg i stedet oppmerksomheten til Freddy Lounds.

Lounds blir klar over korrespondansen, og forsøker å narre Graham til å avsløre detaljer om etterforskningen. I håp om å lokke "den røde dragen" i en felle, gir Graham et intervju til Lounds hvor han bevisst karakteriserer morderen som en impotent homofil. Dette opprører Dolarhyde, som kidnapper Lounds, og tvinger ham til å trekke tilbake påstandene. Han setter kroppen hans i brann, og etterlater den lemlestede kroppen utenfor avisens kontorer. Lounds blir kjørt til sykehus, men dør av skadene kort tid senere.

Samtidig blir Dolarhyde forelsket i en blind medarbeider ved navn Reba McClane. Graham kommer etter hvert på sporet av drapsmannen, og intervjuer Dolarhydes sjef, McClane slår opp med sin tidligere kjæreste, Ralph Mandy, for å være sammen med Dolarhyde. Men han kidnapper McClane, med den hensikt å drepe henne og deretter seg selv. Men er ikke i stand til å skyte henne. Han stikker deretter av fra stedet. FBI tror Dolarhyde er død, og Graham-familien flytter hjem til Florida-hjemmet. Imidlertid dukker Dolarhyde opp, og havner i slåsskamp med Graham.

Se også[rediger | rediger kilde]