Ján Orosch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ján Orosch
Født28. mai 1953[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Bratislava[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1976–), katolsk biskop (2004–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetSlovakia
Tsjekkoslovakia[1]
UtmerkelserHonorary citizen of Nové Zámky (2018)
Våpenskjold
Ján Oroschs våpenskjold

Ján Orosch (født 28. mai 1953 i Bratislava i Tsjekkoslovakia) er katolsk erkebiskop av det slovakiske erkebispedømmet Trnava.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Ján Orosch ble ordinert til prest 6. juni 1976 i erkebispedømmet Bratislava av den apostoliske administrator der, biskop Julius Gábriš. Han var kapellan i Komárno og sogneadministrator i Bušince og Okoč, og sogneprest i Nové Zámky, Bratislava-Prievoz og Bratislava-Čunovo. Mellom 1993 og 1999 var han dekan i Štúrovo.

Hjelpebiskop i Bratislava-Trnava[rediger | rediger kilde]

Den 2. april 2004 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærbiskop av Semina og samtidig, sammen med Stanislav Zvolenský, til hjelpebiskop av det nystiftede erkebispedømmet Bratislava-Trnava. Han ble ordinert til biskop 2. mai 2004 av erkebiskopen av Bratislava-Trnava, Ján Sokol. Medkonsekratorer var den apostoliske nuntius i Slovakia, erkebiskop Henryk Józef Nowacki, og hjelpebiskop emeritus av Bratislava-Trnava, Dominik Tóth. Han ble også utnevnt til generalvikar.

Apostolisk administrator, så erkebiskop av Trnava[rediger | rediger kilde]

1. juli 2012 utnevnte pave Benedikt XVI ham til apostolisk administrator av erkebispedømmet Trnava etter at erkebiskop Róbert Bezák ble avsatt fra sin stilling der.[2]

Den 11. juli 2013 utnevnte pave Frans ham til erkebiskop av Trnava. Innsettelsen i embedet fulgte 30. august samme år.[3][4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]