Indian Health Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indian Health Service
TypeEtat, Native American organization
VirkeområdeUSA
Etablert1955
UnderlagtHelse- og omsorgsdepartementet
Nettstedwww.ihs.gov (en)

Indian Health Service (IHS) er en etat i USAs helsedepartement med ansvar for å levere helsetjenester til indianere.[1] IHS tilbyr medisinsk behandling i 36 delstater til ca. 2,2 millioner av 3,7 millioner indianere og Alaska-urfolk. Per april 2017 besto IHS av 26 sykehus, 59 helsesentre og 32 helsestasjoner. Disse suppleres av helsetjenester levert av kontraktører. Mange stammer driver dessuten sine egne helsevesen uavhengig av IHS.

Tilbud om helsetjenester til medlemmer av føderalt anerkjente stammer vokste ut av det spesielle statsrettslige forholdet mellom den føderale staten og suverene stammer. Dette forholdet, etablert i 1787, er fundert i USAs grunnlov artikkel I paragraf 8, og har fått materielt og substansielt innhold gjennom en rekke traktater, lover, høyesterettsavgjørelser og administrative dekreter.

Helsetjenester for indianere og Alaska-urfolk i USA ble først tilbudt gjennom Krigsdepartementet fra det tidlige 1800-tallet inntil kontoret for indianersaker (Office of Indian Affairs) fikk sin opprettelse og tok over ansvaret. Etter at ansvaret igjen ble flyttet til et annet departement, denne gang under Public Health Service i 1955, ble IHS opprettet.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]