IAESTE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

IAESTE (egentlig The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) er en internasjonal organisasjon som utveksler studenter for teknisk arbeidserfaring i utlandet. Studentene får et relevant utenlandsopphold i et av IAESTEs over 85 medlemsland med varighet fra 6 uker til 18 måneder.

I Norge tilbyr IAESTE relevante sommerjobber i utlandet for teknologi- og realfagsstudenter, utenlandske praktikanter til norske bedrifter og organisasjonserfaring for medlemmene. IAESTE holder også IAESTEs Næringslivsdager, et bindeledd mellom studenter og næringsliv. IAESTE Norge er non-profit og drives av frivillige studenter, samt én ansatt ved nasjonalkontoret i Trondheim. IAESTE er representert ved universitetene i Bergen, Grimstad, Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Ås.

IAESTEs formål[rediger | rediger kilde]

IAESTEs formål er:

  • Fremme internasjonal kontakt, forståelse og samarbeid blant studenter.
  • Formidle praksisplasser i utlandet for studenter ved norske læresteder og praksisplasser i Norge for studenter fra utlandet.
  • Formidle organisasjonserfaring på nasjonalt og internasjonalt plan, og en mulighet til nær kontakt med norsk næringsliv for studenter som deltar i drift av organisasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

IAESTE ble grunnlagt i 1948 på Imperial College London. Norge var et av 10 europeiske land som var med fra starten, representert ved Hans Breder på møtet i London. Møtet var et tiltak for å fremme økt forståelse mellom land og kulturer etter den annen verdenskrig. Siden 1948 har organisasjonen vokst til å inkludere mer enn 85 land på verdensbasis, og utvekslet i overkant av 300.000 studenter.

Hvert år utveksler IAESTE omtrent 6000 studenter på verdensbasis, hvorav omtrent 100-120 er norske, og ytterligere 100-120 utenlandske studenter får oppleve Norge. IAESTE Norge har siden oppstarten i 1948 vært drevet av studenter.

Organisasjonsstruktur[rediger | rediger kilde]

IAESTE Norge er studentdrevet og består av omtrent 160 medlemmer fordelt på syv lokalkomiteer over hele landet. Nasjonalkomiteen består av lederne av de syv lokalkomiteene, samt National Secretary som er betegnelsen på den nasjonale lederen. Lederverv og øvrige verv i IAESTE er ubetalt og av ett-årig varighet, og studentene tar beslutninger, organiserer traineene og administrerer inntektene. IAESTE Norge har én ansatt sekreteriatsleder som holder kontinuerlig kontakt med øvrige land, administrerer papirarbeid i forbindelse med utvekslingen og sikrer kontinuitet i organisasjonen.

Studentsamskipnaden i Trondheim er IAESTE Norges mororganisasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]