Hunn kapell og krematorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hunn kapell og krematorium
Generelt
StedGjøvik
Byggeår1958 (kapell), 1978 (krematorium)
Endringer2009–10
Arkitektur
MaterialeBetong
Beliggenhet

Hunn kapell, krematorium og gravlund er på Gjøviks gamle kirkested, der Gamle Hunn kirke stod frem til 1881. Kirkegården, som ofte omtales som gravlund, har vært i bruk hele tiden etter at kirkestedet for Gjøvik ble flyttet ned i byen.

Kapellet ble oppført i betong i 1958, og krematorium kom til i 1978. Arkitekt for kapellet var Harald Sveinhaug fra Gjøvik[1]. Bygningen har en form som gjenkjennes fra lignende anlegg på Strømmen (Stalsberghagen) og i Arendal. Kapellet har 170 sitteplasser.

På 2000-tallet har det blitt vedtatt skjerpede utslippskrav for krematorier[2], og Hunn krematorium drev i en årrekke på dispensasjon før det ble oppgradert. Opprinnelig var det oppgraderte krematoriet tenkt plassert ved Gjøvik kapell, og da det ble vedtatt lagt til Hunn, vakte det protester fra naboene.[3] I 2009–10 ble nytt krematorieoppbygg oppført ved Arkitektene AS på nordøstsiden av kapellbygget. Anlegget sies å være teknisk sett likt det på Stalsberghagen[4], og det ser ut til at skepsisen har avtatt noe i etterkant.

Krematoriet er per 2013 eneste krematorium i drift i Oppland fylke[5], og det utfører kremasjoner også for Hamarregionen.

Gravlunden (kirkegården) har et areal på 31 dekar, med ca. 4500 graver.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]