Holvikfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holvikfossen
BeliggenhetSandane i Gloppen kommune, Vestland
ElvHolvikelva
Høyde ved toppen370 moh.
Posisjonskart
Holvikfossen ligger i Sogn og Fjordane
Holvikfossen
Holvikfossen
Holvikfossen (Sogn og Fjordane)
Kart
Holvikfossen
61°46′36″N 6°14′24″Ø

Holvikfossen (også skrevet Holvikefossen) er en foss i Holvikelva nordøst for Sandane i Gloppen kommune. Fossen er et landemerke for området rundt Sandane. Området er innlemmet i konseptet Trivselsskogen gjennom opprettelse av Fosseteateret med en utstikker for utsikt over fossen og sherpatrapper opp fjellsiden langs fossen.

Under fossen renner elva videre gjennom Nordfjord Folkemuseum, der den den møter Leirelva fra Røsskleivvatnet i Kolebakkane naturreservat. Herfra er elveløpet regulert i svinger gjennom Sandane sentrum og munner ut i Gloppefjorden.

Holvikfossen ligger i gåavstand ca 500 meter øst for Utsikten. Det går stølsvei et stykke, og opparbeidet, bred sti fra veien og ned til fossen. Fra fossen er utsikten over bygda, fjord og fjell minst like imponerende som fra Utsikten. Det er adkomst opp fjellsiden via sti og sherpatrapper fra Sandane sentrum til toppen av fossen. Turen fra sentrum er drøyt 400 høydemeter og beregnet til mellom 90 og 115 minutter. Fra parkeringen til Trivselsskogen og opp til toppen av fossen tar omtrent en time.[1] Etappen fra Sandane sentrum og opp til toppen av fossen er også første del av løypa for Svinestrandløpet.

Referanser[rediger | rediger kilde]