Hindutva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hindutvagrupper benytter ofte religiøs symbolisme, som her ved en «Kerala Raksha Yatra» organisert av BJP. «Yatra» er et hinduisk ord for pilegrimsvandring.

Hindutva (devanagari: हिन्दुत्व) viser til bevegelser som fremmer hindunasjonalisme i India. Ordet ble laget av Vinayak Damodar Savarkar og lansert i tittelen på en pamflett i 1920. Paraplyorganisasjonen Sangh Parivar samler i dag (2013) en rekke Hindutva-grupper, som Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Bharatiya Janata Party (BJP), Bajrang Dal og Vishwa Hindu Parishad.

Skjønt Hindutva-ideologien oppstod tidlig på 1900-tallet, fikk den først større betydning mot slutten 1980-årene. To omstridte saker, Shah Bano-saken og Ayodhya-saken, mobiliserte mange flere hinduer til bevegelsen. Ayodhya-saken førte til store opptøyer og drap mellom indiske hinduer og muslimer. I løpet av 1990-tallet fikk Hindutva-partier politisk makt, og BJP satt med regjeringsmakten i India fra 1998 til 2004.

Hindutva-grupper legger vekt på å verne om «hinduiske verdier», og er blant annet i mot den rådende indiske ordningen med forskjellige lover for de forskjellige trossamfunn i landet når det gjelder ekteskap, arv og familie. De har gått imot særbehandling av religiøse minoritetsgrupper, som muslimer. Gruppene går også gjerne imot vestlig innflytelse, som kristen misjon overfor hinduer[1] eller «uhinduiske skikker» som valentinsdagen.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]