Hilding Rosenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hilding Rosenberg.

Hilding Constantin Rosenberg (født 21. juni 1892 i Bosjökloster, død 19. mai 1985 i Stockholm) var en svensk organist, pianist, dirigent og komponist.

Fra 1909 var han organist i Kalmar og virket også som konsertpianist, lærer og for kort tid også som kirkemusiker. Fra 1914 studerte han klaver med Richard Andersson, senere komposisjon med Ernst Henrik Ellberg og Wilhelm Stenhammar og tok dirigentundervisning med Kurt Striegler og Hermann Schechen. Fra 1932 til 1934 var han kapellmester i Stockholmsoperaen. Deretter var han gjestedirigent i en rekke land i Europa og i USA. Blant hans egne elever finnes Karl-Birger Blomdahl, Svein-Erik Bäck, Ingvar Lidholm og Åke Hermanson.

Rosenberg komponerte sju operaer, et operaoratorium (Josef og hans brødre 1946-48), sju balletter, fire oratorier, to melodrama, sju symfonier og andre symfoniske verker, to fiolin- og en cello- og en trompetkonsert, skuespill-, hørespill- og filmmusikk, kammermusikalske verker, klaver- og orgelmusikk, lieder og korverker.

Hilding Rosenberg mottok Christ Johnson-prisen i 1962.