Highlander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Highlander
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Fantasy
Action
Eventyr
Sciencefiction
Regissør Russell Mulcahy
Produsent Peter S. Davis
William N. Panzer
Manus Gregory Widen (story og manus)
Peter Bellwood
Larry Ferguson
Medvirkende Christopher Lambert
Sean Connery
Clancy Brown
Roxanne Hart
Musikk Queen
Michael Kamen
Sjeffotograf Gerry Fisher
Klipp Peter Honess
Filmselskap 20th Century Fox
Utgitt USA 7. mars 1986
Norge 2. mai 1987
Lengde 116 min
Aldersgrense 18 år (1987)
Oppfølger Highlander II: The Quickening

Highlander er en britisk-amerikansk actioneventyr- og fantasyfilm fra 1986 med Christopher Lambert, Sean Connery, Clancy Brown og Roxanne Hart i hovedrollene. Filmen er regissert av Russell Mulcahy og er basert på en historie skrevet av Gregory Widen.

Filmen regnes som en kultfilm og ble opphav til fire oppfølgere, Tv-serien Highlander og Tv-serien Highlander: The Raven, videre også minst en animert serie og flere animerte filmer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med at vi får se den udødelige Connor MacLeod (Christopher Lambert), under aliaset Russell Nash, på wrestlingkamp i New York. Han blir lei av det han ser og går ned i parkeringshuset for å dra hjem. Der venter Aman Fasil (Peter Diamond) på ham, en annen udødelig. En voldsom sverdkamp oppstår mellom de to. Connor vinner kampen, og i neste scene får vi se en merkelig kraft som ødelegger alle bilene i nærheten, og ser ut til å gi Connor styrke.

Etter dette forflyttes vi over 400 år tilbake i tid, til høylandene i Skottland på 1500-tallet, der den samme MacLeod, uvitende om sin skjebne, forbereder seg på et slag. Her blir han dødelig såret av en mektig Kurgan kalt Victor Kruger (Clancy Brown). Døende fraktes han tilbake av sin venner, som alle tror han vil dø – inntil han kommer gående inn i byens lokale kneipe uten synlig skader. Hendelsen både forundrer og skremmer hans medborgere, og datidens overtro fører til at han de plasserer ham i forening med djevelen. Han fordrives derfor fra sin hjemby med vold.

Forvirret om sin egen eksistens møter han sin kjærlighet og starter et tilbaketrukket liv på en gård. Men så en dag møter han den spanske Ramirez (Sean Connery) som lærer ham om fenomenet om udødeligheten, og om at alle disse udødelige i verden bygges opp mot avgjørelsen der kun én udødelig kan stå igjen. For å drepe den udødelige må man hugge hodet av ham. Bare på hellig grunn er han frede.

Handlingen forflyttes så tilbake til 1980-tallets New York der den over 400 år gamle MacLeod lever som antikvitetshandler under nytt navn og må skjule sin identitet for omverdenen, og ikke minst for fiender med samme udødelighet som ham.

Plutselig rammes byen av en rekke groteske mord. Alle ofrene blir halshogget. Morderen viser seg å være den ondskapsfulle Kurgan fra MacLeods fortid, og gjennom å drepe andre av samme sort absorberer han deres egenskaper – noe som gir ham krefter så enorme at han skulle kunne regjere over verden. Da han klarer å drepe MacLeods beste venn, Ramirez, blir det klart at det vil stå et uunngåelig og avgjørende slag mellom MacLeod og Victor Krugo, krigsherren som for flere århundre siden skadet ham på de Skotske høylandene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Highlander regnes som forut for sin tid og flere av filmteknikkene som ble brukt var nye og revolusjonerende på den tiden.

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Highlander fikk bedre mottakelse i Europa, enn USA, da den først kom ut. Med videolansering etablerte den seg etterhvert som en kultfilm og gav støtet til flere oppfølgere som ikke har blitt like godt mottatt.

Filmen har fått høye 66% på filmsiden Rotten Tomatoes.[1]

Danél Griffin fra Film as Art belønnet filmen med hele fire stjerner (av totalt fire) og skrev følgende: «The key to Highlander's success is in its approach to its subject matter. What could have been a premise that breathes cliché is given a fresh approach due to Mulcahy’s unique directing style and a cleverly-written script. [...] Highlander is certainly a classic film that will continue to be cherished and watched as the world of movie making continues to grow and change. It is a triumphant example of the art of cinema, and watching it reminds us all of why we like going to the movies in the first place».[2] Christopher Null fra FilmCritic.com gav filmen fire og en halv stjerne av fem, og uttalte blant annet at «Highlander har ingen like innen sin sjanger».[3] Ved en senere anledning kalte han filmen «den største film som er lagd» og sa videre at den inneholder «fremragende sverdscener, utmerkede rolleliste og et utmerket plot».[4]

Norske[rediger | rediger kilde]

Den ble dårlig mottatt av VGs- og Aftenpostens anmeldere.[5][6]

Filmen fikk i 2002 glimrende omtale på det norske nettstedet DVD-arkivet der anmelderen blant annet skriver: «Glimrende historiefortelling, og mesterlig gjennomført av regissør Russell Mulcahy. Det er fantastisk å se hvordan han kan gå fra nåtid til fortid og tilbake igjen gjennom genial bruk av kameraet og klipping. Visuelt er filmen et fantastisk skue, med mange nydelige scener satt mot nydelig skotsk natur og flere bildekomposisjoner som gir nærmest tredimensjonalt preg. 1.85:1 formatet utnyttes for alt det er verdt, og har sjelden vært så perfekt brukt som her. Cinematografien er nydelig og autentisk, om det så er 1500-tallets Skottland, 1700-tallets USA, eller 1980-tallets New York. Koreografien av kjempingen er også meget god. Musikken leveres av Michael Kamen og Queen. Kamen står for det som er av bakgrunnsmusikk, og den er meget nydelig og passende». Anmelderen roser også skuespillerprestasjonene og skriver: «I denne filmen gjør Christopher Lambert kanskje sin aller beste rolle, og er meget troverdig og god som Connor MacLeod, en litt trist rolle med en uplasserlig aksent. Filmlegenden Sean Connery er med i knapt 20 minutter av filmen men gjør et uutslettelig inntrykk og er virkelig i storslag her. Clancy Brown er også meget god i sin ekle bad-guy rolle, og de kvinnelige hovedrollene, av Roxanne Hart, Beatie Edney og Sheila Gish, er også godt levert». Anmelderen avslutter med at Highlander er en av 1980-tallets aller beste og mest nyskapende filmer. Den har en dyp, fascinerende og godt fortalt historie med et historiespenn på flere hundre år, den er godt spilt, har meget god og mer eller mindre udødelig musikk og er fantastisk nydelig i sine fotografier.[7]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Christopher Lambert Connor MacLeod / Russell Nash
Roxanne Hart Brenda Wyatt
Clancy Brown The Kurgan / Victor Kruger
Sean Connery Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez
Beatie Edney Heather MacLeod
Alan North Lieutenant Frank Moran
Jon Polito Detective Walter Bedsoe
Sheila Gish Rachel Ellenstein
Hugh Quarshie Sunda Kastagir
Christopher Malcolm Kirk Matunas
Peter Diamond Iman Fasil
Billy Hartman Dugal MacLeod
James Cosmo Angus MacLeod
Celia Imrie Kate MacLeod

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Highlander». Rotten Tomatoes. Besøkt 7. oktober 2008. 
  2. ^ Griffin, Daniel. «Highlander». Besøkt 7. oktober 2008. 
  3. ^ Null, Christopher (2000). «The Highlander». Filmcritic.com. Besøkt 7. oktober 2008. 
  4. ^ Null, Christopher (2004). «Highlander II: The Quickening». Filmcritic.com. Besøkt 7. oktober 2008. 
  5. ^ Aftenposten Morgen - Hodeløs film (02.05.1987, side 21) Russel Mulcahy er regissøren, mest kjent for musikkvideoproduksjon. Det faget burde han holde seg til. For denne filmen er jo hodeløs på mer enn en måte.
  6. ^ VG - Redsel og gru (02.05.1987, s.58)
  7. ^ Agøy, Ivar (12. august 2002). «Highlander». DVD-arkivet. Besøkt 7. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Highlander (DVD-arkivet, 2002) (Rike omtale med bilder)