Helleristningene ved Nämforsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helleristninger ved Nämforsen
Helleristninger ved Nämforsen

Helleristningene ved Nämforsen ligger ved et vannfall i Ångermanälven ved Näsåker, omtrent 15 km nordøst for Sollefteå i Ångermanland, Sverige. Nämforsen har en fallhøyde på 22 meter og ligger i dag ca. 70 meter over havet. Da de første helleristningene ble laget, regner man med at havet sto helt opp mot fossen.

Helleristningene er første gang nevnt i en generell beskrivelse av Ångermanland fra 1780. De ble første gang undersøkt og beskrevet av arkeologen Gustaf Hallström, som arbeidet på stedet gjennom en årrekke fra 1907 til 1939. Hans Monumental Art of Northern Sweden kom ut i 1960 og er den første samlede beskrivelse av ristningene. Senere undersøkelser har lagt for dagen mange flere ristninger, og boplasser fra tiden da de ble laget.

Området med helleristningene er et av de største i Nord-Europa. De ligger i et område på østsiden av elva og på øyene Brådön og Nötön som ligger ute i selve fossen. En regner i dag med at det dreier seg om ca. 2600 enkeltfigurer. De vanligste motivet er typiske for steinalderens veideristninger, som elg, men også annet vilt som laks og fugler. Det er også et mindre innslag av figurer som er vanlig i bronsealderens helleristninger; skip, solhjul og fotsåler. Dette vitner om at stedet ved Nämforsen har vært et viktig kultsted gjennom tusener av år. De eldste av veideristningene er antakelig fra så tidlig som ca. 4200 f.Kr., og bronsealderristningene må være fra ca. 1000 f.Kr.

Nämforsen ble utbygd i 1947, men som det første større naturinngrepet i Sverige fikk anlegget kraftige føringer fra Riksantikvarieämbetet om å ta vare på kulturminnene i området. På dagtid i sommermånedene slippes det såkalte «turistvatten»; 125 m3/s forbi turbinene for å gi besøkende et inntrykk av hvordan fossen artet seg da den var utemmet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]