Hagan (Eggedal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hagan»
Christian Skredsvigs hjem i Eggedal
Utsikt fra Hagan i Eggedal
Typekunstnerhjem (Buskerudmuseet)
Kart
Hagan (Eggedal)
60°15′25″N 9°21′32″Ø
AdresseChristian Skredsvigs vei 161, 3359 Eggedal
Nettstedhttps://buskerudmuseet.com/hagan/

Hagan i Eggedal (cirka 530 moh.) er et småbruk og en boligeiendom i Sigdal kommune, der deler av bygningsmassen nå er museum og inngår i Buskerudmuseet. Stedet er kjent som kunstnerhjemmet til Christian Skredsvig (1854–1924), som stort sett virket og bodde der i årene 18941924. Det tidligere kunstnerhjemmet har adresse Christian Skredsvigs vei 161, 3359 Eggedal.

Hagan ligger høyt og luftig til, et stykke oppe i sørvesthellinga mot Norefjell og nord for Eggedal sentrum. Det er kort til snaufjell fra plassen. For å komme dit må man følge Tempelseterveien fra Eggedal sentrum et stykke, og så ta av inn i Christian Skredsvigs vei og følge denne veien til enden, der Hagan ligger.

Hagan var opprinnelig en husmannsplass, som Skredsvig kjøpte i 1894. Først ominnredet han låven til ateliér, og etter hvert ble huset utvidet og utviklet, slik at det kunne tjene som familiebolig da han i 1898 giftet seg for annen gang, med den langt yngre Beret Knudsdatter Holt. Da hadde paret allerede i 1897 fått datteren Solveig, det første av fire barn.

Skredsvig bodde her med sin familie det meste av tiden fra 1898 til sin død i 1924, lengst avbrutt av 3 års opphold på Slemdal ved Kristiania fra 1904. Hjemme på Hagan malte og skrev han, og mottok besøk av kolleger. Særlig hadde han kontakt med Theodor Kittelsen som bodde på Lauvlia ved Soneren, snaut tre mil lenger sør i dalen. Hustruen Beret hadde gått i «husmorlære» hos fru Inga Kittelsen i 1896. Sommeren 1899 hadde han, etter tilskyndelse fra Harriet Backer, sommerskole for ca 20 av Backers malerelever. Mellom disse var Søren Onsager, Arne Lærum, Rudolf Thygesen og Torstein Torsteinson. Torsteinson hadde også sommeren 1898 besøkt Hagan, og sammen med Theodor Lauveng hadde han hjulpet Skredsvig med husbygging, i bytte mot malerundervisning.

Huset og livet der er skildret i Skredsvigs delvis selvbiografiske roman Evens hjemkomst (1916), og huset, eksteriøret og miljøer fra Eggedal er avbildet i en lang rekke av Skredsvigs malerier, blant annet Utsikten fra Hagan, Eggedal (1899), Beret vasker kjøreler i bekken (udatert), Hagan vinterstid (udatert), Åsjuvet (1894), Jupsjøen (1904) og Vesla en vinterdag i Hagan (1901).

Huset eies fremdeles av Skredsvigs etterkommere, og ble åpnet som privat museum i 1993. Museet er åpent i sommermånedene, og markedsføres som en del av «Kunstnerdalen».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]