HF ÅIFK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Handbollsföreningen ÅIFK (HF ÅIFK) er håndballseksjonen innen Idrottsföreningen Kamraterna i Åbo (Åbo IFK) i landskapet Egentliga Finland i Västra Finlands län i Finland. Foreningens språk er svensk.

Fakta[rediger | rediger kilde]

  • Grunnlagt: 1908 (2008 fylte foreningen 100 år.)
  • Hjemmearena: Samppalinna bollhall.
  • Klubbdrakt: Svart skjort og svarte bukser.
  • Tilnavn: Kanariefåglarna

Historikk[rediger | rediger kilde]

Idrottsföreningen Kamraterna i Åbo har en lang historia. Foreningen ble dannet 1908 og virksomheten har vært mangesidig. Foreningen har blant annet hatt bandy, svømming og skiløping på sitt program, men det er først og fremst innen fotball, friidrett og håndball som klubben har vært aller mest framgangsrik.

Håndballen kom inn i bildet allerede på 1940-tallet. Sesongen 1944/1945 kom HF Åbo IFK opp i høyeste håndballserien i Finland for første gang og har vært et stabilt lag der siden. Under alle dissa årene har herrenes representasjonslag aldri tatt hjem noen medalje, men fire ganger har herrelaget sluttet på fjerdeplass. Oldboyslaget har derimot vunnet flere FM-medaljer og 1976 gullet.

Damerna kløv opp i FM-serien sesongen 1978/1979 og hadde en glanstid i slutten av 1980-tallet med tre gull-, et sølv- og to bronsemedaljer og i tillegg i kamper i damenes Europa Cup. Åbo IFKs damelag spiller fortsatt i dag i den høyeste håndballserien for damer i Finland.

Juniorvirksomheten har i lange perioder vært foreningens flaggskip. Både gutter og jenter har spilt for foreningen under flere tiår. Et bevis på det sterke juniorarbeidet var A-guttene tre strake gull (1998–2001). Den seineste juniormedaljen kom sesongen 2006-2007 i form av en gullmedalje i A-jenteserien. Før sesongen 2010/2011 gikk ÅIFK sammen med HC Fenix.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]