Gullverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Gullverket er ei grend nord-øst i Eidsvoll kommune i Akershus. Bebyggelsen er en blanding av småbruk, nyere hus og små fritidseiendommer. Navnet har grenda etter drift av gullgruver fra 1758 og opp til 1907 med flere avbrudd innimellom.

Historien begynte i 1750 da Ole Knudsen Viborg fant en liten gullklump . Åtte år senere var det drift i Brustadgruvene ved Nordre Holsjøen. Smeltehytta ble lagt lenger vest ved Lyssjøen, og fortsatt kan det sees slagghauger etter driften her. Malmen inneholdt, når det kom til stykket, mer kobber enn gull, så anlegget ble hetende Lyssjø Kopperverk, og var i drift fram til 1807.

I 1897 var det et engelsk selskap som gikk inn med ny drift. Brustadgruva ble tatt opp igjen med i alt 120 arbeidere. Dessuten ble det åpnet en mindre gruve, Andergruva, vestenfor Gullverket. Malmen gikk til et stort knuseverk på Gullverket, der det ble bygd boliger for bestyrer og arbeidere. Men driften var langt fra lønnsom. Året 1902 var verkets beste, da ble det utvunnet 50 kilo gull og noen hundre kilo kopper, noe som var langt fra å dekke utgiftene. Og i 1907 var verket konkurs.

I dag er butikkene, skolen og nær sagt alle arbeidsplassene nedlagt. Det som står igjen er selve gruvene, verkets laboratoriebygning og historiene om en gullalder. Koordinater: 60°22′0″N 11°20′49″Ø

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]