Gullnummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gullnummer er telefonnummer som består av sifre som er lett å huske. De består gjerne av flere like sifre eller siffergrupper. Andre telefonnummer med samme hensikt er alfanummer (også kalt tekstnummer).

De forskjellige telefonoperatørene har sine egne definisjoner for gullnummer. Den mest vanlige definisjonen på et gullnummer er at det slutter på minst to nuller, eller har minst fire like siffer etter hverandre.[trenger referanse] Hver operatør har egne nummerserier som kunder kan velge mellom. Nye nummerserier blir tilgjengelig etter hvert som gamle serier blir oppbrukt. De fleste operatører tar betalt for gullnummer. Prisene varierer fra kr 500,- til kr. 5000,- hos operatørene.[trenger referanse] De mest attraktive numrene er gjerne i bruk og det er derfor vanskelig å finne gode gullnummer hos operatørene.

Gullnumre er blitt en utbredt salgsvare, oftest på Internett, og spesielle nummer har gjerne en høy pris. Det er ikke uvanlig at telefonnummer med mange nuller selges for over 100 000,- Under en veldedighetsauksjon i Taipei solgte Chunghwa Telecom gullnummeret 988-888-888 for én million kroner. Begrunnelsen skal ha vært at ordlyden for åtte på flere taiwanske dialekter er bli rik.[1]

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Tidsskriftet Farmands julenummer kom i mange år ut med gyllent omslag og ble kalt årets «gullnummer».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marius S. Eltervåg (3. desember 2007). «Betalte én million for gullnummer». amobil. Besøkt 21. mai 2008.