Giselle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carlotta Grisi som den første Giselle (1842)

Giselle, eller willisene (fransk: Giselle, ou Les Wilis) er en romantisk ballett i to akter. Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges og Théophile Gautier skrev librettoen mens koreografien var ved Jules Perrot og Jean Coralli. Musikken er komponert av Adolphe Adam. Balletten hadde urpremiere på Paris-operaen den 28. juni 1841. Giselle ble laget spesielt for den italienske ballerinaen Carlotta Grisi som var den første som danset hovedrollen som Giselle. Inspirasjonen til Saint-Georges og Gautier ble tatt fra Wilis i Elementargeister av Heinrich Heine, og fra et dikt om en pike som døde etter en dans som varte hele natten, Les Orientales, av Victor Hugo.

Historien[rediger | rediger kilde]

Balletten handler om ubesvart kjærlighet og svik, men også om forsoning. Den unge uskyldige bondepiken Giselle er glad i å danse til tross for at hun lider av et svakt hjerte. Hennes mor Berthe vokter nøye over henne. Hilarion, en skogvakter, er vanvittig forelsket i Giselle.

Giselle er en fattig jente som arbeider på et herberge i et fjellandskap sammen med sin mor Berthe. Grev Albrecht er forelsket i Giselle, og kommer for å besøke henne. Skogvokteren Hilarion, en annen som elsker Giselle, kommer og slåss med Albrecht. Giselles mor forteller henne om «wilisene», åndene til jomfruer som blir forlatt før de gifter seg. Wilisene går rundt om natten og tvinger alle menn å danse til døden. Bathilde, Albrechts forlovede kommer og Giselle forteller Bathilde om hennes forlovelse med Albrecht. Men Giselle finner ut at Albrecht er forlovet med Bathilde, og i sin sorg dreper hun seg selv.

Om kvelden kommer wilisene frem, ledet av Myrtha. Giselle kalles frem og Albrecht kommer. Giselle prøver å trøste Albrecht. Hilarion blir tatt av wilisene og drepte av Myrtha. Albrecht skal egentlig også dø, men Giselle beskytter han til morgenen kommer og wilisene makt er over. Giselle og Albrecht sier farvel en siste gang og Giselle forsvinner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]