Gerda Steinhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gerda Steinhoff
Født29. jan. 1922Rediger på Wikidata
Gdańsk
Død4. juli 1946Rediger på Wikidata (24 år)
Biskupia Górka
BeskjeftigelseTorturist, konsentrasjonsleirvakt Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Gerda Steinhoff, (født 29. januar 1922 i Danzig, (Gdańsk), død 4. juli 1946 i Gdańsk, Polen) var en tysk kvinnelig fangevokter som var ansatt ved konsentrasjonsleiren Stutthofs kvinneavdeling. Hun deltok i selekteringen om hvem som skulle sendes til gasskammeret og behandlet fanger på en sadistisk måte.

Steinhoff ble etter krigen dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelse mot menneskeheten.

Liv og SS-karriere[rediger | rediger kilde]

I 1939 ble Steinhoff ansatt som kjøkkenhjelp i konsentrasjonsleiren Stutthof. Hun giftet seg og fikk senere et barn. Da nazistene ville rekruttere nytt personale til leiren meldte hun seg frivillig og den 1. oktober 1944 ble hun ansatt som fangevokter i SK-III som var kvinneavdelingen i Stutthofs leir. Der var hun aktiv i å velge ut folk til gasskamrene. Den 31. oktober 1944 avanserte hun til Oberaufseherin og ble forflyttet til satellittleiren Danzig-Holm og en måned senere befant hun seg i kvinneleiren i Bromfjell-Ost ikke langt ifra Danzig. Den 25. januar 1945 fikk hun medalje for sin lojalitet mot det Tredje riket. I leirene øket hun sin brutalitet mot fangene. Ved krigens slutt  flyktet Steinhoff fra Stutthof og reiste hjem.

Rettssaken og dommen[rediger | rediger kilde]

Den 25. mai 1945 ble Steinhoff arrestert av polske myndigheter og fengslet i påvente rettssak. Under saken var flere SS-menn og kvinner som hadde vært fangevoktere i andre konsentrasjonsleire. Under saken viste både Steinhoff og flere av de andre tiltalte kvinnene dårlig oppførsel og lo.[1] På grunn av hennes delaktighet i å velge ut fanger til gasskamrene og sadistisk behandling av fanger i leirene ble hun dømt til døden. Da dommen ble lest opp gråt både Steinhoff, Wanda Klaff, Elisabeth Becker og Ewa Paradies.

Steinhoff ble dømt til døden og henrettet den 4. juli 1946 i Biskupia Górka i Gdansk. Ytterligere ti personer ble henrettet fra samme rettssak for krigsforbrytelse og forbrytelse mot menneskeheten. De ble alle hengt for offentlig beskuelse.

Referanser [rediger | rediger kilde]

  1. ^ (engelska) https://www.webcitation.org/6Q3mstzRH?url=http://www.geocities.ws/epjacobs4/biskupiae.htm. Arkivert fra originalen 3. juni 2014.