Gediminastårnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gediminastårnet

Gediminastårnet (litauisk: Gedimino pilies bokštas) er den gjenstående delen av det øvre slottet i Vilnius i Litauen.

De første fortifikasjonene på området ble bygget i tre av storfyrsten av Storfyrstedømmet Litauen, Gediminas. Senere ble det første slottet i teglstein ferdigstilt i 1409 av storfyrst Vytautas den store. Den øverste etasjen ble gjenoppbygget i 1930 av den polske arkitekten Jan Borowski. Enkelte deler av det gamle slottet er blitt gjenoppbygget, på grunn av arkeologiske undersøkelser.

Adkomst til tårnet er enten til fots gjennom parken eller ved hjelp av en kabelbane. Gediminastårnet inneholder en utstilling av de arkeologiske funnene fra høyden og de omliggende områdene. Anlegget er en del av Litauens nasjonalmuseum. Tårnet gir også en panorama-utsikt over gamlebyen.

Gediminastårnet er et viktig symbol både for byen Vilnius og staten Litauen. Det ble avbildet på valutaen litas, og er nevnt i en rekke litauiske dikt og sanger. Litauens flagg ble første gang heist her, 7. oktober 1988 som en det av uavhengighetskampen mot Sovjetunuionen, og som endte med landets uavhengighet 11. mars 1990.[1]

Tårnet er en del av Vilnius slottskompleks og en rekonstruksjon av Storfyrstens slott ble fullført i 2009, og ligger ved foten av høyden hvor Gediminastårnet står.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History of the Lithuanian Flag». Litauens parlament. Besøkt 15. januar 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]