Gartenstadt Staaken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gartenstadt Staaken
Beliggenhet
Kart
Gartenstadt Staaken
52°32′27″N 13°08′49″Ø

Gartenstadt Staaken, torvet med butikker

Gartenstadt Staaken (norsk: Staaken hageby) er et boligområde i ortsteilen Staaken i bydelen Spandau i Berlin. Hagebyen ble bygget mellom 1914 og 1917 etter tegninger av arkitekt Paul Schmitthenner. Den regnes med hensyn til innretningen av gater og plasser, variasjonene av hustyper og ikke minst i kraft av å være forbilde for den videre boligutbygging i Berlin, som en av de viktigste bymessige utbygginger tidlig på 1920-tallet.

Gartenstadt Staaken ble planlagt med 1 000 leiligheter og et antall offenlige bygninger for 5 000 beboere. Området var praktisk talt ferdig utbygd i løpet av en periode på fire år fra den opprinnelige planleggingen.

Planlegging[rediger | rediger kilde]

Bebyggelsesplan fra 1917

Byggherre for Gartenstadt Staaken var Reichsamt des Innern (innenriksministeriet). Ministeriet ønsket med prosjektet å skape et forbilde for boligbyggingen for arbeiderfamilier i Tyskland og området var tiltenkt de ansatte ved den statlige rustningsindustrien i Staaken. Boligsituasjonen for denne gruppen var svært dårlig. Reichsamt ervervet et område på 35 hektar, fire kilometer vest for industriområdene i Spandau. Deretter ble det etablert et boligsamvirke som ble overdratt til arbeidere med tilknytning til ulike fagområder. Den 29 år gamle arkitekt Paul Schmitthenner ble engasjert til prosjektet.

Området er delt opp i flere kvartaler og bebygget med eneboliger og bygninger med to og fire leiligheter. Schmitthenner planla også for to butikker, to skoler, et vertshus, en kirke, en prestebolig, en stor forsamlingssal, en brannstasjon og et bakeri. De fleste av disse offentlige bygningene ble oppført under Schmitthenners ledelse.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Byggestilen har røtter i barokken og klassisismen. Fasadene er dels pusset og dels forblendet med mursten (offentlige bygg). I noen grad kan området arkitektonisk minne om strøk i det nærliggende Potsdam og særlig Holländische Viertel. Tysk forbilde var også Gartenstadt Hellerau (1909) av Richard Riemerschmidt i Dresden, hvor forøvrig Schmitthenner deltok i planleggingen.

Gartenstadt Staaken var forløper for flere store boligutbygginger i Berlin, bl.a. flere av de som idag går under betegnelsen Modernistiske boligområder i Berlin. Hagebyen Staaken har status som kulturminne.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karl Kiem: Die Gartenstadt Staaken; Typen, Gruppen, Varianten. Berlin 1997. ISBN 3-7861-1885-X
  • Wolfgang Voigt og Hartmut Frank (Red.): Paul Schmitthenner, 1884–1972. Tübingen og Berlin 2003. ISBN 3-8030-0633-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]