Fredag den 13de

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fredag den 13de
orig. Friday the 13th
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Skrekkfilm - Slasher
Regissør Sean S. Cunningham
Produsent Sean S. Cunningham
Manus Victor Miller
Medvirkende Betsy Palmer
Adrienne King
Harry Crosby
Laurie Bartram
Mark Nelson
Jeannine Taylor
Robbi Morgan
Kevin Bacon
Musikk Harry Manfredini
Sjeffotograf Barry Abrams
Klipp Bill Freda
Filmselskap Paramount Pictures (North America)
Warner Bros. (utenfor USA)
Utgitt 9. mai 1980 (USA)
29. mai 1981 (Norge)
Filmformat 95
Aldersgrense 16 år (1980) (klippet)
Budsjett $550,000
Oppfølger Fredag den 13de: del 2

Fredag den 13de (originaltittel: Friday the 13th) er en kjent amerikansk grøsser og slasher-film fra 1980 med Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby og Kevin Bacon i hovedrollene. Regi er ved Sean S. Cunningham. Spesialeffektene er laget av Tom Savini.

Handling[rediger | rediger kilde]

Camp Crystal Lake gjenåpner etter lang tid. Stedet var stengt i flere år grunnet en tragisk drukningsulykke. Syv idealistiske unge leirledere er klare for å lede sommerens gjester gjennom leirbålsanger og leker. Men like etter deres ankomst hjemsøkes stedet av en lystmorder som dreper en etter en på de mest bestialske vis. Drapene viser seg å være knyttet til drukningsulykken som skjedde for mange år siden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fredag den 13. er den mest suksessfulle av slasher-filmene, og regnes også som den som banet veien for denne sjangeren. Den ble dårlig mottatt av kritikerne, men ble en stor kommersiell suksess og betraktes i dag som en kultfilm. Den har (per april 2008) fått brukbare 69% på Rotten Tomatoes [1]. Den ble i 1981 nominert til to Razzie Awards – for verste film og verste kvinnelige birolle. Fredag den 13 er en lavbudsjettfilm og kostet bare drøyt $500.000 å spille inn. Den spilte imidlertid inn nærmere $40 millioner på amerikanske kinoer alene.

Filmen har hentet en del av sin inspirasjon fra den italienske A Bay of Blood (Reazione a catena) fra 1971 og den amerikanske Screams of a Winter Night fra 1979.

Den norske versjonen var kraftig klippet.

Fredag den 13de har fått hele ti oppfølgere, hvorav en (den siste) er en såkalt «crossover». I 2009 kom en nyinnspilling.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]