Forbikjøringsknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Formel 1-ratt fra 2012 med forbikjøringsknapp (blå, merket OV) oppe til venstre

En forbikjøringsknapp er en knapp i en reserbil som gir føreren muligheten til å øke bilens effekt for en kort periode for å gjøre forbikjøring enklere, og kan dermed gjøre sporten mer spennende å se på.

Effektøkningen kan komme fra ulike mekanismer, for eksempel ved å endre motorinnstilling eller benytte energi fra en ekstra batteripakke. På forbrenningsmotorer kan man bruke lystgass, men i bilsport er det stort sett forbudt bortsett fra i dragracing.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Flere racingserier har implementert ulike systemer for forbikjøringsknapper, inkludert den tidligere Champ Car-formelserien, A1GP-formelserien (kalt PowerBoost),[1] Audi Sport TT Cup (siden 2015), DTM (siden 2019), Indy Lights (siden 2015) og IndyCar Series (kalt overtake button).

Formel E[rediger | rediger kilde]

Formel E har såkalt Fanboost hvor fans kan stemme på sin favorittsjåfør via ulike sosiale medier for å gi dem litt ekstra motoreffekt på hvert løp. I 2018-19 sesongen ble i tillegg såkalt angrepsmodus (attack mode) introdusert som går ut på at sjåførene får ekstra motoreffekt ved å kjøre gjennom et spesifisert område av banen utenfor idealsporet. Sjåføren kan deretter trykke på angrepsmodus-knappen i en angitt angrepsmodussone for å aktivere den ekstra motoreffekten.

Formel 1[rediger | rediger kilde]

I Formel 1 brukes et kinetisk energigjenvinningssystem (KERS) ved at man lader en batteripakke under bremsing. Man lagrer dermed energi til senere bruk snarere enn å bare øke effekten som med enkelte andre systemer.

Med aktiv bakvinge (dragreduksjonssystem, DRS)[2] øker man derimot akselerasjonen og topphastigheten ved å endre på vinkelen til bakvingen slik at man reduserer luftmotstanden istedet for ved å øke kraften.

Bruk til annet enn forbikjøring[rediger | rediger kilde]

Det er ingen krav om at forbikjøringsknappen bare kan brukes når man skal kjøre forbi en annen bil. For eksempel kan en sjåfør velge å bruke knappen for å forsvare en posisjon, eller for å forbedre rundetiden under under kvalifisering eller under løpet mens man foretar en undercut eller overcut. Hvor mye ekstra effekt som er tilgjengelig via forbikjøringsknappen kan variere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A1GP: The Car». Arkivert fra originalen 5. oktober 2009. Besøkt 31. august 2009. 
  2. ^ «Formula 1 - Drag Reduction System».