Fjellduk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinterbivuakk med vindsekk og sovepose.

En fjellduk eller vindsekk er en vindtett (og ofte vanntett) overtrekkspose brukt til klatring, tur- og friluftsliv, særlig til å lage bivuakk. Den brukes ofte utenpå en sovepose for å gi beskyttelse mot smuss, fuktighet og varmetap på grunn av vind.[1] Den kan også brukes til å gå inni på korte stopp eller postering slik at man unngår å miste kroppsvarme i vinden.

Fjellduker leveres med og uten isolasjon. Isolerte duker gir bedre beskyttelse mot kulde, og har isolasjonsmaterialet tar opp kondens fra kroppen, og du blir ikke så raskt klam under duken. Det er stor variasjon mellom dukene på kvaliteter som vekt, pakkvolum, isoleringsevne, og vannsøyle.

Kondens[rediger | rediger kilde]

Menneskekroppen avgir kondens (vanndamp) når man sover og i resten av døgnet forøvrig. Enkle fjellduker er laget av vanntette plastmaterialer (ofte polyuretan) som ikke puster, hvilket har ulempen at innsiden av fjellduken og dermed soveposen blir våt etter lengre tids bruk. Denne prosessen går raskere når det er lav temperatur utendørs. PU-belagte fjellduker er derfor mindre egnet til bruk på vinterhalvåret, spesielt når man skal overnatte ute flere netter på rad. Det bør i så fall være muligheter for å lufte og tørke soveposen på dagtid.

Fjellduker av dyrere materialer kan ha en membran som i teorien skal slipp gjennom vanndamp om impregnering er intakt (for eksempel Gore-Tex), men samtidig til en viss grad begrenser inntrengning av vann fra utsiden. Det kan likevel være nødvendig med lufting av soveposen ved overnatting flere netter på rad.

Produsenter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. april 2021. Besøkt 7. april 2021.