Fintech

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fintech er forkortelse for «financial technology», på norsk sammensatt av finans og teknologi.[1] Begrepet beskriver bransjen, teknologien og produktene som gjør digital flytting av penger mulig, slik som å betale med mobiltelefon, overføre penger med en app, sjekke saldoen i nettbanken, investere i aksjer eller drive mikrofinansiering på en crowfunding-plattform.

Rapporten «Fintech 2023 – status for den norske fintech-sektoren» deler den norske fintech-næringen i åtte segmenter: betalingstjenester, data og analyse, finansiell programvare, forsikring, kapitalforvaltning, kapitalinnhenting, security og compliance, og digitalbanker.[2]

Fintech har utfordret finans- og bankvirksomheter, både når det gjelder utvikling av digital teknologi, forventninger fra kundene og dermed også bransjenes forretningsmodeller.[3] Tjenester som banker og forsikringsselskaper tradisjonelt har stått for, kan leveres av helt andre aktører, og teknologigiganter som Amazon, Facebook og Apple er blitt bankenes konkurrenter[4], sistnevnte for eksempel gjennom ApplePay. Fintech-utviklingen har gjort det enklere for folk som tidligere ikke hadde tilgang til for eksempel banker, å kunne søke lån eller kjøpe forsikring via mobilen.

I Norge ble betalingsløsningen Vipps startet av DNB i 2015.

Fintech-begrepet stammer fra 1971,[5] men som bransje er fintech relativt ny, og ettertraktet blant investorer. Det eksisterer gründermiljøer for eksempel i Oslo Fintech Hub og NCE Finance Innovation. De største miljøene er likevel under bankenes egne paraplyer.[6]

Forbrukere og kunder tar i bruk teknologien i svært stor grad, og 75 % av Norges befolkning brukte Vipps i 2024.[7]

De fem største norske fintech-selskapene i 2022 var Duvi, BankID, Vipps, K33 Markets og Fiken.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fintech». www.finansnorge.no (norsk). Besøkt 30. januar 2024. 
  2. ^ Skjelsbæk, Jörgen (16. august 2023). «Ny rapport om norsk fintech: «Man må bare erkjenne at det er et særlig tungt år»». www.shifter.no. Besøkt 30. januar 2024. 
  3. ^ «Hvordan blir framtiden med fintech?». Finansforbundet. 16. mai 2022. Besøkt 30. januar 2024. 
  4. ^ Norges Bank, visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, 2021.
  5. ^ «Fintech - muligheter og trusler», Finansforbundet
  6. ^ «Kjøper inn nyvinnig». Finansavisen. 30.1.2024. 
  7. ^ «Vipps i tall». vipps.no (norsk). Besøkt 30. januar 2024. 
  8. ^ Skjelsbæk, Jörgen (16. august 2023). «Ny rapport om norsk fintech: «Man må bare erkjenne at det er et særlig tungt år»». www.shifter.no. Besøkt 30. januar 2024.