Feidippides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fidippides»)
Statue av Feidippides i Maraton

Feidippides (gresk: Φειδιππίδης, noen ganger kalt Filippides) var en helt i antikkens Hellas, og er den sentrale figuren i myten som har vært inspirasjonen til dagens sportsgren maraton.

Den tradisjonelle fortellingen forteller at Feidippides (ca 530–490 f.Kr.), en athensk budbringer eller hemerodrome[1] oversatt som blant annet «dagsløper», ble sendt til Sparta for anmode om hjelp da den persiske hæren gjorde landgang ved Marathon. Han løp rundt 240 km på to dager. Han løp deretter rundt 42 km fra slagmarken i nærheten av Marathon og til Athen for fortelle om den greske seieren over perserne i slaget ved Marathon (490 f.Kr.) med ordet νικῶμεν, nikomen,[2] «Vi har vunnet!» Deretter falt han sammen og døde.

De fleste omtaler av denne berømte hendelsen har feilaktig tilskrevet fortellingen til historikeren Herodotos, som skrev om perserkrigene i sitt store verk Historier. Isteden er fortellingen antagelig en «romantisk oppfinnelse».[3] Forfatteren Lukian er den eldste kjente kilden til alle de kjente elementene i fortellingen om budbringeren som løp fra Marathon for å fortelle om seieren og deretter døde av utmattelse.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sears, Edward Seldon (2001): Running Through the Ages. McFarland.
  2. ^ Pressemelding (7. september 2011): «Bristol team to mark 2,500th anniversary of the first marathon». Universitetet i Bristol.
  3. ^ a b Magill, Frank Northen & Moose, Christina J. (2003): Dictionary of World Biography: The Ancient World. Taylor & Francis, ISBN 1579580408.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: