Fazlollah Zahedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fazlollah Zahedi
Født1897[1]Rediger på Wikidata
Hamadan
Død2. sep. 1963Rediger på Wikidata
Genève
BeskjeftigelseMilitært personell, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Irans statsminister (1953–1955)
  • innenriksminister (1951–1951) Rediger på Wikidata
BarnArdeshir Zahedi[2]
PartiIrans forsvar
NasjonalitetIran
UtmerkelserZolfaghar-ordenen
Kroneordenen
Militærfortjenstorden
Storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden

Fazlollah Zahedi (født cirka 1897 i Hamedan i Iran, død 2. september 1963) var en iransk general, statsmann og politiker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Under sin tjeneste ved den russisk-trente iranske kosakkbrigaden var en av hans militære overordnede Reza Khan, som senere ble den iranske monarken. I en alder av 23 år ble han kompani-sjef, og han førte tropper i kamp mot opprørere blant stammefolkene i de nordlige provinsene av Iran. To år senere forfremmet Reza Shah ham til brigadegeneral. Alliansen mellom de to mennene holdt livet ut på det personlige plan som vel som politisk og militært.

Han var også involvert i å styrte Seyyed Zia'eddin Tabatabaee og hans regjering i 1920. Det var oberst Zahedi som pågrep Sheikh Khaz'al Khan og førte ham med tilbake til Teheran. Under Reza Shahs styre var general Zahedi militærguvernør i Khuzestan-provinsen, der mye av Irans oljeindustri holder til, og i 1932 ble han sjef for det nasjonale politi.

Under andre verdenskrig ble han utnevnt til kommanderende general. Da Reza Shah ble tvunget til å abdisere i 1941, ble Zahedi arrestert av britiske styrker, angivelig for sympati for det nasjonalsosialistiske Tyskland. Han ble arrestert på sitt eget kontor. Zahedi ble deretter fløyet ut av landet og han ble internert i Palestina frem til slutten av verdenskrigen. Da han var tilbake fra internering i Palestina i 1945, under styret til Mohammad Reza Shah (Reza Shahs sønn og etterfølger), ble general Zahedi inspektør for de militære styrkene i de sørlige deler av Iran.

Etter at han pensjonerte seg fra hæren ble Zahedi innsatt som senator i 1950. Zahedi ble utnevnt til innenriksminister i 1951, i Hossein Alas administrasjon, en stilling han beholdt også da Dr. Mohammad Mossadegh ble Irans neste statsminister. Zahedi giftet seg med Khadijeh Pirnia, datter av Mirza Hussein Khan Pirnia og barnebarn til Mozzafar-al-Din Shah Qajar (1853–1907).

Zahedi hadde sønnen Ardeshir og datteren Homa. Hans sønn Ardeshir ble politiker og diplomat, og giftet seg med prinsesse Shahnaz Pahlavi, datter av Mohammad Reza Pahlavi fra hans første ekteskap med prinsesse Fawzia av Egypt, datter av kong Fuad I. Hans datter Homa Zahedi var medlem av parlamentet, som representant for valgkretsen i regionen Hamadan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 120977559, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]