Esrum kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Esrum kanal løper fra Esrum Sø via Esrum og Snævret skov til Dronningmølle. Kanalen, som var 9 km lang, 9 meter bred og 1 1/2 meter dyp, ble utgravd med spade og trillebår av arbeidsfanger, bønder og soldater. Langs kanalen var det plantet frukttrær til stor glede for de lokale.

Kanalen ble på 1800-tallet brukt til pramfart med vedtransport fra Gribskov til Dronningmølle ved Kattegatkysten, hvorfra veden ble fraktet til København.

Veden ble lesset på hestetrukne prammer og ledet langs kanalen fra Esrum Sø til Væltningen i Snævret skov, hvor det ble omlastet.

På grunn av høydeforskjellen ble Væltningen bygget i midten av Snævretskogen. Der ender den brede kanalen i et avlangt basseng, hvis ene sides lave bredde fortsetter i en skråning ned mot det videre vannløpet. Således kunne vanndybden bebeholdes, og tømmeret skulle enkelt veltes oppe fra det ene vannløpet og ned til det neste.

Der finnes en offentlig gangsti langs kanalen fra Esrum Sø til Esrum, likesom man kan gjenfinne kanalen i Snævretskogen. Der finnes også rester av en kruttmølle og andre møller, som ble drevet av vann fra kanalen.

Kanalen var i bruk fra 1805 inntil 1873, hvorpå den ble avløst av Gribskovbanen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knud Bidstrup: "Vandvejen" (Skalk 1973 nr. 5, s. 28-30 om Esrum kanal)
  • Bendt Friis: Esrum Kanal (Forlaget Esrum Sø, 2006); ISBN 87-88393-25-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]