Erobringen av Vigo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erobringen av Vigo skjedde i 1719 under Kvadrupelalliansekrigen da et britisk tokt gikk i land på kysten av Spania og erobret Vigo. De okkuperte byen i ti dager før de trakk seg tilbake. Toktet ble kommandert av Lord Cobham med marinestyrker kommandert av viseadmiral James Mighels

Styrkene gikk lenger inn i landet så langt som til Pontevedra. Toktet ble utført som en hevnaksjon for den spanske innblandingen i Jakobittopprøret, hvor spanske soldater hadde gått i land i Skottland og ble slått i slaget ved Glen Shiel.[1] Toktet var også ment for å demonstrere for spanjolene at de allierte styrkene lett kunne slå til langs den sårbare kystlinjen deres, og ble koordinert med et fransk angrep øst i Spania, i håp om at dette ville tvinge Spania til forhandlingsbordet.[2] Spanjolene forsto hvor sårbare de var og de allierte kunne åpne en ny front, borte fra den franske grensen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rodger, N.A.M. The Control of the Ocean: A Naval History of Britain, 1649-1815. Penguin Books, 2006.
  • Simms, Brendan. Three Victories and a Defeat: V'The Rise and Fall of the First British Empire. Penguin Books, 2008.
  • Fernández Duro, Cesáreo. Armada española desde la unión de los reinos de Castilla y de León, tomo VI. Sucesores de Rivadeneyra, 1902.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rodger s.229
  2. ^ Simms p.141