Endoxyla cinereus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Endoxyla cinereus
hunn, fra ento.csiro.au
Nomenklatur
Endoxyla cinereus
(Tepper, 1890)
Hører til
tredrepere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: skog og parker
Utbredelse: Australia

Endoxyla cinereus er en sommerfugl som tilhører familien tredrepere (Cossidae). Den finnes i Australia. Hunnene kan veie opptil 30 gram og den er dermed en av de tyngste av alle sommerfugler. Slekten Endoxyla har tallrike, store arter i Australia. Larvene av denne slekten er kjent som "witchetty grubs" og har tradisjonelt blitt spist av Australias aboriginer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn opptil 250 mm) og kraftig, grå sommerfugl. Hannens antenner er fjærformede i den innerste halvdelen, trådformede ytterst, hunnens trådformede. Forkroppen er lysgrå med en mørk ring i midten. Forvingen er lysgrå-melert med tre små, brune flekker. Bakvingen er brun, bakkroppen tykk og mørkbrun med lyse tverrstriper. Larven er opptil 15 cm lang og kremhvit med purpurfargede tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene borer i eukalyptus-trær (Eucalyptus spp.), der de gnager en tykk gang. De store hunnene kan legge opptil 20 000 knøttsmå egg i barksprekker. De nyklekte larvene firer seg ned til bakken i silketråder. Man vet ikke sikkert hvordan de leevr det neste året, men sannsynligvis lever de på røttene av ulike planter. Når de er rundt 1 år gamle og 25 mm lange, kommer de opp fra bakken, kryper opp i eukalyptus-trær og borer seg inn. Resten av larvetiden tilbringer de i en vid, men grunn gang inne i treet. Det er trolig at de for det meste lever av sårvev som treet produserer når de gnager på det.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Australia, der den er kjent fra Queensland og New South Wales.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Herbison-Evans, D., Marriott, P. & Crossley, S. (2009) Caterpillars of Australian Moths and Butterflies. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]