Emmanuelle Riva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Emmanuelle Riva
Paulette Germaine Riva[1]
Emmanuelle Riva
Riva på den 38. César Awards.
Født 24. februar 1927 (88 år)
Cheniménil, France
Yrke Skuespillerinne
Poet
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
Kjent for Hiroshima mon amour (1959)
Léon Morin, prêtre (1961)
Thérèse Desqueyroux (1962)
Amour (2012)

Emmanuelle Riva (fransk uttale: [emanɥɛl ʁiva], født Paulette Germaine Riva, 24. februar 1927) er en fransk skuespillerinne, best kjent for sine roller i filmer Hiroshima mon amour (1959) og Amour (2012). I 2013, vant Riva en BAFTA Award og César Award for sin rolle i Michael Hanekes Amour, hvor hun spillte Anne Laurent, og ble Oscar-nominert for samme rolle. Hun er den eldste skuespiller noensinne å ha blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.[2][3] Hun hadde tidligere vært nominert til en BAFTA Award i 1960 for sin rolle i Hiroshima mon amour og vant prisen for beste kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Venezia i 1962 for Thérèse Desqueyroux.

Født i Chenimenil, Frankrike, vokste Riva opp i Remiremont. Hun var det eneste barnet til Jeanne (født Nourdin) og Alfredo Riva, en skiltmaler. Hennes far hadde en italiensk arv.[4][5] Riva flyttet til Paris i en alder av 26 i 1953 fra sitt hjem i landlige Frankrike for å bli skuespiller, til tross for motstand fra sin familie. Hun startet sin skuespillerkarrière på scenen i Paris etter å ha trent som syerske.

Riva har aldri vært gift og har ikke barn.[6] Hun bor for tiden i Paris, Frankrike. Riva snakker fransk og litt italiensk, men snakker ikke engelsk. Hun er imidlertid også en publisert poet.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]