Edderkoppnett
Edderkoppnett[1], også kalt edderkoppspinn eller spindelvev[2], er et nett som edderkopper lager av edderkoppsilke, en klebrig tråd som blant annet produseres av edderkopper. Særlig insekter blir fanget i edderkoppnettet og blir mat for edderkoppen.
Edderkoppnett har eksistert i minst 140 millioner år, og er blant annet funnet i rav fra tidlig kritt i Sussex sør i England.[3]
Mange edderkopper lager typiske nett. Flere av de forskjellige gruppene, familier eller slekter kan gjenkjennes på nettets utforming. De fleste nett står loddrett, mens noen ligger vannrett eller på skrå. Blant de viktigste utformingene er hjulnett, mattenett og snublenett. Enkelte edderkopparter spinner ikke nett i det hele tatt, og de bruker silketråden bare som en sikkerhetsline eller til å beskytte eggene. Noen lager nett med andre funksjoner enn fangst, som til skjulested eller beskyttelse fra predatorer som fugler og vepser.
Edderkoppsilken lages inni edderkoppens kropp, hvor den er flytende. Når silken kommer i kontakt med luft, herder den til edderkoppsilke. Edderkopper kan lage ulike typer edderkoppsilke, og det gir tråder med ulike egenskaper som ulik grad av klebrighet. Edderkoppsilke er et av de sterkeste og seigeste stoffene man kjenner til, og består av lange proteinmolekyler. Materialet er lettere enn bomull og like sterkt som nylon, men per vektenhet er den sterkere enn stål. Det er forsket mye på nettene og materialet, som har vist seg å være svært sterkt, som de er laget av. Forskere forsøker å kopiere dette materialet som edderkoppene framstiller helt naturlig.[4]
Edderkoppnett er mye brukt som effekt i tegneserier, bilder og på film. Nettene kan gi en skummel effekt eller de kan gi assosiasjoner til at noe er urørt, eller har stått slik lenge og er gammelt og forlatt.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «edderkoppnett» - Bokmålsordboka
- ^ «spindelvev» - ordnett.no
- ^ Brasier et al. 2009
- ^ biologen Cheryl Y. Hayashi ifølge tidsskriftet Chemical & Engineering News
Litteratur
[rediger | rediger kilde]- Brasier, Martin; Cotton, Laura & Yenney, Ian. 2009. First report of amber with spider webs and microbial inclusions from the earliest Cretaceous (c. 140 Ma) of Hastings, Sussex. Journal of the Geological Society 166(6), side 989-997.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Spider webs – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- (en) Spider web – galleri av bilder, video eller lyd på Commons