Easter Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Easter Road
Grunnlagt1893
KallenavnThe Leith San Siro
AdresseEaster Road Stadium, 12 Albion Place, Edinburgh, EH7 5QG, UK
BeliggenhetEdinburgh
LandSkottlands flagg Skottland
EierHibernian
BrukereHibernian
UnderlagNaturgress
Kapasitet20 250
ArkitektPercy Johnson-Marshall
Historiske data
Påbegynt1892
Åpnet1893
Kart
Easter Road
55°57′42″N 3°09′56″V

Easter Road er en lang gate i bydelen Leith i Edinburgh, Skottland, og navnet er også en vanlig benevnelse for et fotballstadion, Easter Road Stadium.

Gaten[rediger | rediger kilde]

Easter Road betyr «gaten mot øst» (og ikke «påskegaten», som noen kanskje ville tro). De lavlandske skotske dialektene har en tendens til å forkorte navn (på engelsk ville navnet være «Eastern Road»). Easter Road er en parallellgate til Leith Walk og forbinder London Road med parken Leith Links. Gaten er om lag én kilometer lang. Før 1920 (da Leith ble innlemmet i byen Edinburgh) utgjorde London Road grensen mellom byene Edinburgh og havnebyen Leith. Grensen mellom Leith og Edinburgh (mot øst) gikk opprinnelig midt i Leith Walk. De som bodde vest for gaten Leith Walk, bodde i Leith, mens de som bodde øst for Leith Walk, bodde i Edinburgh. Ett hundre meter før Duke Street (som forbinder Leith Walk i nord med Hermitage Place i øst ved parken Leith Links) gikk grensen så rett mot øst, slik at også de som bor øst for Leith Walk, nærmere enn ett hundre meter fra Duke Street, bor i Leith. Med andre ord er det bare den nordligste delen av Easter Road som tilhører byen Leith. Hibernian FCs stadion, Easter Road Stadium, i Albion Place lå også opprinnelig i Edinburgh, og har egentlig aldri tilhørt byen Leith, selv om mange tilhengere av fotballklubben i nordøst har likt å tenke at også dette var Leith. Det ligger i dag ni puber i Easter Road, der puben «Four in hand» (navnet skriver seg visstnok tilbake til de fire seriemesterskapene til fotballklubben Hibernian F.C.) nok er den mest kjente. Parken Leith Links (som ligger i bunnen av gaten) er en svært populær park, der det bl.a. spilles søndagsfotball.

Stadion[rediger | rediger kilde]

Easter Road Stadium ved Easter Road

Easter Road er også den vanligste forkortelsen til Easter Road Stadium, hjemmebanen til Hibernian Football Club. Dette stadionet ligger faktisk ikke i selve Easter Road, men i sidegaten Albion Road. Stadionet har nå 20 250 sitteplasser og Hibernian F.C. har holdt til der siden 1893. Av de fire tribunene var tre av dem rimelig nyoppussede, mens bare East Stand fortsatt bestod av en enkel femtitallskonstruksjon fram til mars 2010. Mandag 1. mars 2010 startet rivingen av den eldste langsidetribunen, East Stand, og dette reduserte midlertidig tilskuerkapasiteten til rundt 14 000. Det nye East Stand stod ferdig søndag 22. august 2010, til ligakampen mot Rangers, og kapasiteten på Easter Road er nå 20 250. Den vokale delen av Hibernians supportere foretrekker å kjøpe billett på kortsiden North Stand (The Famous Five Stand) og langsiden East Stand, som faktisk var plassert på en naturlig gressvoll, men gressvollen ble fjernet med byggingen av den nye tribunen. Bortelagets supportere sitter på kortsiden South Stand.

Med en kapasitet på 20 250 sittende tilskuere er Easter Road for øyeblikket det femte største stadionet i Skottland og det største stadionet som brukes bare til fotball i Edinburgh. Rekorden for antall tilskuere på Easter Road ble satt 2. januar 1950, da 65 860 betalende tilskuere var der for å se lokalderbyet mot Heart of Midlothian. Lenge var selve gressmatten kjent for en betydelig helling, men denne ble fjernet etter 1999/2000-sesongen. Hibernian-supporterne kaller sitt stadion for «The Leith San Siro», med en henvisning til AC Milans stadion i Italia.

Før Taylor-rapporten krevde at alle stadioner i de to øverste ligaene i Storbritannia skulle inneholde bare sitteplasser, hadde Easter Road store områder for ståplasser på tre av stadionets fire sider. Det betydde at tilskuerantallet uten problemer kunne være rundt 60 000. Det gamle East Stand (før byggingen av tak på slutten av 1950-tallet) var særlig kjent for sin enorme kapasitet.

Etter at sir Tom Farmer tok kontroll over Hibernian F.C. i 1991, gjennomgikk Easter Road en omfattende fornyelse for å tilfredsstille kravene i Taylor-rapporten. Tribuner bak begge målene (The Famous Five Stand og South Stand) ble bygget i 1995, og de erstattet en ståtribune med tak på den nordlige enden (som var kjent som «The Cowshed») og en ståtribune uten tak i sørenden (kjent som «The Dunbar End»). The West Stand, som har en kapasitet på 6 500 tilskuere med en design som er tilsvarende tribunene i nord og sør, ble bygget i 2001 for å erstatte den aldrende hovedtribunen. Stadionet har egen restaurant og konferansesaler under West Stand og Famous Five Stand (North Stand). Baren «Behind the Goals» i nordenden er en av de største barene på kampdager i hele Storbritannia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]