Tannadice Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tannadice Park
AdresseDundee
BeliggenhetDundee
LandSkottlands flagg Skottland
EierDundee United FC
BrukereDundee United FC
UnderlagNaturgress
Banestørrelse100 x 66 meter
Kapasitet14 209
Historiske data
Påbegynt1883
Åpnet1883
Kart
Tannadice Park
56°28′29″N 2°58′08″V

The Shed med George Fox Stand til høyre og Fair Play Stand til venstre

Tannadice Park er et fotballstadion i Dundee i Skottland og er hjemmebanen til fotballlaget Dundee United. Rett ved siden av ligger Dens Park, som har en kapasitet på 11 506 tilskuere, og er hjemmebanen til byrivalen Dundee FC. Dens Park og Tannadice Park er de to nærmestliggende fotballbanene i verden.

Tannadice Park har blitt påbygget flere ganger, og ble gjenåpnet i sin nåværende utforming i 1997, da de to to-etasjes tribunene «George Fox» og «East Stands» (senere omdøpt til «The Eddie Thompson Stand» i 2008) ble åpnet i 1992 og 1994; og alle tribunene ble ombygget til å huse bare sitteplasser, og tribunen «Main Stand» fikk en påbygging i 1997, med et eget navn, «The Fair Play Stand».

Tribuneseksjonene[rediger | rediger kilde]

Kart som viser plasseringen av Dundees stadium Dens Park (til venstre) og Dundee United FC's stadium Tannadice Park (til høyre)

Tannadice har følgende tribuner:

The Jerry Kerr Stand er opprinnelig bygget i 1962 og var blant de første i Storbritannia som ble bygget som balkong. Tribunen har en karakteristisk L-form og går fra midtlinjen mot den sørlige delen av banen, rundt banens sørøstlige hjørne, og ender omtrent ved mållinjen mot øst. Den var opprinnelige den eneste tribunen med bare sitteplasser, fram til Taylor-rapporten ble lagt fram og de øvrige tribunene måtte ombygges. Den ble inntil 2003 kalt «Main Stand», men ble da omdøpt til ære for Jerry Kerr, den tidligere spilleren og manageren for Dundee United, som også ledet byggingen av tribunen. Etter de senere ombyggingene av de øvrige tribunene huser denne tribunen nå bortelagets supportere.

The Fair Play Stand er den nyeste konstruksjonen, bygget i 1997, og selv om den har et eget navn, er den i realiteten en utbygging av den daværende «The Main Stand», og sørget for at sørsiden av denne siden av banen også ble dekket av tribuner. Navnet stammer fra en liten tribune som tidligere stod i hjørnet, og dette navnet var en æresbevisning klubben og supporterne fikk fra FIFA, etter at klubben spilte UEFA-cupfinalen mot IFK Göteborg i 1987. Denne tribunen er også avsatt til bortelagets supportere.

The West Stand blir ofte omtalt under kallenavnet The Shedskuret»), og dette skyldes at denne tribunen fram til 1980 var den eneste tribunen som hadde tak. Det opprinnelige taket, fra 1957, er fortsatt i bruk, og denne tribunen er den minste og mest populære og familievennlige. Siden 1994 har det vært seter på den tidligere ståtribunen, men deler av den gamle ståtribunen er synlig på sidene, der man er i «skyggen» av de øvrige tribunene.

The George Fox Stand har navn etter en klubbdirektør som jobbet for klubben i mange år. Den to-etasjes tribunen ble bygget i 1991–92 langs den nordlige siden av banen, og var den første som ble bygget med bare sitteplasser.

The Eddie Thompson Stand (avbildet i infoboksen) ble åpnet i 1994 under navnet East Stand og fikk samme utforming som den tilknyttede tribunen George Fox Stand, og har to etasjer med seter. Tribunen har nå de mest høylytte tilskuerne. I mars 2008 ble den oppkalt etter den tidligere klubblederen Eddie Thompson, som nå er syk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]