Diskusjon:Tord Morsund

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette oppslaget har jeg innvendinger mot.

For det første, er Morsund i det hele tatt en person av leksikal interesse? Etter min mening nei.

Hvis det skal være et oppslag om denne mannen, bør opplysningene nedenfor dokumenteres eller slettes. ”På nittitallet var Morsund aktiv i Oslos nazimiljø i kretsen rundt bombedømte Petter Kristian Kyvvik og dobbeldrapsdømte Johnny Olsen. Morsund var også en tid medarbeider i nazibladet FrittForum/NorskBlad. Sistnevnte ble produsert og distribuert av nynazisten Michael Knudsen som tjente gode penger på salg og distribusjon av nazimusikk og effekter. I 1992 ble Morsund dømt for valdsamt upplopp i en svensk domstol. Bakgrunnen for dommen var at han sammen med nynazisten Jan Holthe og en annen nordmann var delaktig i å starte gateslag mot antifascister under en nazimarkering i Stockholm. Morsund ble dømt til en måneds fengsel.”

Videre bør det nedenforstående endres. Kleppe ble skuffet ut av FrP før Morsund fikk jobb for Fremskrittspartiet. ”Fra 14. november 2001 til 30. august 2002 jobbet Morsund som rådgiver for Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Han sluttet i stillingen og forlot partiet etter at Vidar Kleppe og flere andre av de mest innvandringsfiendlige medlemmene ble ekskludert.” Når det gjelder siste avsnitt må påstanden om at denne såkalte Nordiska festivalen er nynazistisk dokumenteres eller slettes.

Dette usignerte innlegget ble skrevet av Christen-Krogvig (diskusjon · bidrag) 22. jul 2007 kl. 11:57 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Ja, det blir opplagt ryddigst å underbygge omstridte påstander med referanser. Ved å søke på Tord Morsunds navn kan en finne flere avisartikler om mannen. Disse kan føres opp som referanser (se Wikipedia:Stilmanual#Seksjoner som bør være med).
Jeg synes for øvrig en person som har vært såpass aktiv både i nyhetsbildet og som offentlig skribent som Moursund har vært, absolutt bør omtales i wikipedia. Svakheten til wikipedia er at viktige og mindre viktige personer presenteres uten redaksjonell vurdering med like omfattende artikler. Samtidig synes jeg nettopp styrken til wikipedia er bredden og omfanget, det vil si at også mindre viktige fenomener nevnes. For den rette leseren i en gitt situasjon kan opplysninger om Moursund absolutt være av interesse. Dessuten er det ofte umulig å finne noe samlende leksikalsk eller kortfattet beskrivende om nettopp perifere saker og personer.
Jeg oppfordrer deg derfor til å rette opp i artikkelen der du finner feil, og å underbygge det med referanser. Det er litt jobb, men du hever standarden på wikipedia. Det trengs. Takk for at du bidrar! Wolfmann 22. jul 2007 kl. 12:31 (CEST)

«Valdsamt upplopp»[rediger kilde]

I artikkelen påstås det at mange norske demonstranter ble dømt for "valdsamt upplopp" i forbindelse med EU-demonstrasjonene i Göteborg i 2001. Med fare for at jeg husker feil, så kan jeg ikke huske at noen norske statsborgere ble dømt for dette, og den eneste med tilknytning til Norge som ble dømt var den italienske statsborgeren, bosatt i Norge, Luigino Longo. Så dette bør enten belegges eller fjernes - egentlig helst det siste siden det ikke har noe som helst med Morsund å gjøre.--Pungmose 22. jul 2007 kl. 12:59 (CEST) i en svensk domstol (dette har også mange andre norske demonstranter blitt dømt for, f.eks. i forbindelse med EU-toppmøtet i Göteborg)

Artikkelen inneholdt også mye rant som ikke hadde noe med Morsund å gjøre. Siden artikkelen moraliserer over at Morsund "med sin voldsdom" fikk adgangskort til Stortinget, er det riktig å få på plass konteksten. Hvorvidt Longo var norsk eller italienske statsborger er her irrelevant. Hadde Longo blitt ansatt som politisk rådgiver for SV ville neppe noen moralisert over hans "voldsdom". ThrSee 22. jul 2007 kl. 13:07 (CEST)

Ny versjon av artikkelen[rediger kilde]

Fikk kritikk får manglende referanse ved endring av artikkelen. Nå er det sånn at jeg er en freelancejournalist som har jobbet med Morsund ( han som fotograf ) på helt andre områder ( i og med heksejakten på han, ser jeg ingen grunn til å fortelle hvem jeg er i denne omgang ), og han har gitt meg informasjon ( alt fra en haug med gamle avisklipp,fra Smørsyra til Morgenbladet, rettsdokumenter og notater fra Stortinget ), det kan som du sikkert skjønner blir svært uoversiktlig om en biografisk fremstilling skal belegges med kilder for hver setning, når primærkilden selv opplyser om det og kan vise til fakta som kan etterprøves. Anarkistisk Front eksisterte også deres aktivisme, men den fantes før nettet. Det finnes bilder av Morsund som punker, men ikke skal du komme å fortelle meg at det skal være nødvendig for wikipedia, da forsvinner jo minst 50 % av artiklene. Nå skriver jeg dette i samråd med Morsund, men som Du sikkert er enig i, er det ingen fordelaktig fremstilling som gis, i den forstand at informasjon holdes unna, tvert om. Og om det er sånn at tekst uten konkrete referanser som finnes på nett skal holdes unna så gjenstår bare navn og at han var ansatt på Stortinget samt oppslag om han tale i 2005 ( hvor sitater og lenker absolutt er relevante, da den ligger på nettet ) som dessuten også er påstander med en helt klar vinkling. Dommen falt i 1991, feks. og bakgrunnen var ikke demonstrasjon mot "antifascisme" ) du kan jo sjekke bunken med aviser ( Dagbladet, VG, Aftenposten ) fra 29-30. Avisene diskuterte også den nye loven før den ble anvendt, nemlig det omstridte at man ikke behøvde å bevise eventuelle lovbrudd, det var nok at man var i en forsamling hvor enkelte ikke etterfulgte oppfordring fra politi. Han var en del av Blitzmiljøet sammen med Brurok, noe siden om Betong Hysteria bekrefter, osv. Morsund skrev innlegg om dette i Klassekampen og de ble aldri imøtegått selv han var i polemikk med Lunde fra Antirasistisk senter, for Lunde visste at Morsund hadde sin bakgrunn fra det miljøet. Derimot disk rte de nasjonalisme og rasisme, men det er en annen sak.

Det finnes ingenting konkret som knytter Morsund til hverken Kyvik eller Johhny Olsen, ingenting! Og i den perioden han var aktiv innen hva vi kan kalle et høyreradikalt aktivistmiljø var de alt annet enn toneangivende. NRK hadde reportasje om det daværende Boot Boys i begynnelsen av 1991, navnene Kyvik og Olsen ble ikke nevnt med ett ord. Derimot Krogstad som var aktiv pådriver i dette miljøet, Holthe. etc. ( + amdre han ikke ser noen grunn til å trekke frem i lyset .

Påstanden om Demokraten og Kleppe er direkte usant, all den tid Morsund fikk sin ansettelse og steg i anseelse hos Carl. I Hagen etter årsmøtet 2000 og 2001, hvor han fikk personlig takk av Hagen for å å støtte hans linje. Så han solidariserte aldri offentlig med Kleppe under den tiden han vare medlem av Frp. Ikke en eneste gang, men gikk derimot ut mot Hagens motstandere under årsmøtet til Oslo Frp i 2001. Heller ikke siden finnes det noe offentlig som viser at Morsund var medlem av Demokratene ( noe han aldri var formelt, men han ble invitert til deres årsmøte i 2003 ), derimot skrev tidskriftet Nytt og Kommentar ( ikke det samme som Nytt og Kommentarer, men en viderutvikling ), det senere Nation & Kultur en reportasje med intervju om Demokratene og Vidar Kleppe, dette kvalifiserer ikke til medlemsskap, selv om noen i ettertid har trodd det, inkludert folk i Demokratene. Sannsynligvis fordi Kleppe i en periode sto personlig nær Morsund.

Leser du Nation & Kultur er det lite der som støtter opp om Demokratenes politikk, det samme med intervjuet i Morgenbladet.

For å gjøre en ting klart, Morsund selv har ingen interesse av noe oppslag om han, men om det skal være noe, så får man fortelle det i sammenheng. Når han hadde flere års engasjement bak seg på den radikale venstreside, så får man ta med det også, ettersom det er en linje her, eller man får utelukke det hele.

Når det gjelder tankelesing av Morsund, så er han selv referanse, da kan man vel evt. oppgi det som referanse?

Den tredje Bølge kan han vise til intern epost mellom nevnte og møtevirksomhet. Flere personer var med, men Morsund ser ingen grunn til at alle skal trekkes frem, kun de som var toneangivende. Men om nødvendig kan han også vise til dem. Henvender du deg til Fleming Dahl vil han bakke opp dette, og så lenge ingen kan imøtegå dette, så står påstanden til Morsund godt, all den tid han møtte disse regelmessig. Men han kan grave opp en mail om det skulle være absolutt nødvendig.

Du som ivrer for wikipedia burde heller assistere i å lage et skikkelig oppsett for en artikkel som garantert vil oppfattes som interessant uansett politisk ståsted om man er interessert i fakta. Informasjonen om hans navn stemmer, og når jeg leser gode wikipedia artikler på engelsk om personer, så er faktisk navn og ofte etnisk/kulturell/religiøs bakgrunn med på å gjøre en artikkel interessant, det vet du selv godt. Jeg kan ikke se noen god grunn til at du da skal fjerne fakta, som ikke er påstand. At den kan trimmes her og der, sikkert. Men det som står der nå stemmer helt enkelt ikke, og enten endres det, eller så får man gå videre på juridisk plan for å rydde opp i det.

For hvis det er sånn at en regel skal gjelde for denne versjonen, må det gjelde for den andre, som ikke har noen referanser overhodet, med unntak av pressens vinkling. Konklusjonen er helt enkelt, skal man ha med noen fragmenter fra hans politiske aktivisme, får man sette sammen hele historien til en helhet, for det er ikke sånn at i en persons virke som har vært politisk engasjert i nesten en mannsalder, tross sin unge alder, så er det en enkelthendelse som skal stå som en konklusjon. Det har lite med fakta og relevant innhold å gjøre.


Preliminært foreslås derfor en kortversjon med verifiserbart materiale, inntil den lengre versjonen avklares ytterligere:


Tord (tidligere Tommy) Foorabally Morsund (født 18. mars 1972) er en norsk skribent, tidligere politisk aktivist, redaktør av det tidligere tidsskriftet Nation & Kultur og tidligere politisk rådgiver for Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Foorabally er en fransk forvanskning av det nordindiske navnet Toorabally, Morsund er et slektsnavn som kommer fra kystområdet i Møre og Romsdal på Vestlandet.

Politisk Aktivisme:

Morsund var fra midten av 1980-tallet del av et venstreradikalt anarkistmiljø ved navn Anarkistisk Front med base i Hjelmsgate 3 med tilknytning til Blitzhuset frem til 1989. Da ble han del av et høyreradikalt uorganisert aktivistmiljø og skrev for det nasjonalistiske tidsskriftet Norsk Blad senere Fritt Forum som ble utgitt av nasjonalisten og sosiologen Michael Knudsen ( det er bare å sjekke hans utdannelse, ved UIO ).

Under den årlige patriotiske markeringen av Karl XII dødsdag 30. november 1991, nektet Morsund og flere i toget å etterkomme poltiets oppfording om å oppløse marsjen og ble etter gatekamper arrestert og satt i varektekt . Morsund satt i varetekt i 4 uker og fikke en dom på 4 måneders fengsel, men straffen ble ansett som sonet i og med varetekten.

Morsund sluttet som redaksjonsekretær for Fritt Forum i begynnelsen av 1994, og trakk seg dermed ut av det norske høyreradikale miljøet ( det er et ubestridt faktum, all den tid han ikke kan finnes i noen form for rapport eller oppslag under denne tiden, men var student f.o.m. samme år ).

I 1999 meldte han seg inn i Fremskrittspartiet, den eneste politiske organisasjon han noensinne har vært medlem av, og ble raskt styremedlem og nestformann i Høybråten - Furuset bydelslag. Sien ble han IT/informasjonsansvarlig og webredaktør for Oslo Fremskrittsparti og satt der som fungerende styremedlem i perioden 2000 - 2002.

Han ble ansatt som valgkampansvarlig for Oslo i forbindelse med stortingsvalget 2001, og var ansvarlig for planlegging og strategi i samråd med styret i Oslo Frp i tillegg til at han deltok aktivt i offentlige debatter som Fremskrittspartiets representant ( han debatterte bl.a. med Sira Myhre, Dørum etc. ).

Fra 14. november 2001 til 30. august 2002 jobbet Morsund som politisk rådgiver for Fremskrittspartiets gruppe i Stortinget med ansvar for områdene justis, kultur og barn-familie. På siden av det hjalp han flere stortingsrepresentanter med å skrive taler og avisinnlegg. I stortingsgruppen skrev han flere notater som ble utslagsgivende for gruppens beslutninger og Dokument 8 forslag. Bl.a et av stortingsgruppens største notat, om ny medialovgivning, og var den som utformet det første forslaget fremmet på Stortinget om politiattest for personer som skal jobbe med barn- og unge i skole, barnehage og helsevesen.

I 2003 startet han med tidsskriftet Nytt & Kommentar som redaktør. Dette var en utvikling av den motstandsmannen og tidligere høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstads innvandringskritiske trykksak Nytt og Kommentarer. Gjems-Onstad var hovedsponsor for prosjektet. Det nye NK hade lite til felles med med Gjems-Onstads kopiblad i innhold eller utseende og var i tabloid format. Til tross for enkelte artikler med innvandringskritikk, var det like mye stoff om miljøspørsmål, kultur og generelle problemer knyttet til globalisme,med artikler om bl.a. Noreena Hertz, som hadde en tydelig venstreorientert profil. Dette førte til at tidsskriftet økte i antall abonnenter og fikk omtale med intervju i bl.a. Morgenbladet, men ført til at de høyreorienterte innvandringskritiske sponsorene trakk seg unna, i og med bladets tydelige venstreorienterte profil i økonomi-, miljø- og og utenriksspørsmål. I og med dette valgte Morsund som var redaktør å bytte navn til Nation & Kultur, og tidsskriftets kulturelle profil ble ytterligere forsterket. Håkon Gundersen i Morgenbladet omtalte Morsunds prosjekt som noe som falt mellom alle ideologiske stoler i et intervju i 2005 ( skal få gravet frem hvilket nummer ).

Siste nummer ble utgitt i februar 2005, og prosjektet ble lagt ned grunnet manglende sponsorer ( Morsund som selv drev projektet er vel den som best vet det? eller?).


I 2005 holdt Morsund en offentlig annonsert tale på det omstridte arrangementet Nordiska Festivalen i Nyköping i Sverige den 28. august 2005. Der deltok også bl.a. den amerikanske politikeren med doktorgrad i hsitorie og tidligere delstatsrepresentanten for de amerikanske Demokratene i Louisiana David Duke ( sjekk amerikansk wiki,og andre uavhengige kilder, du/dere som vet hvordam men lenker til den, kan jo gjøre det ), som grunnet hans fortid som leder i Ku Klux Klan som han gikk ut av 1976 har gitt mye negativ oppmerksomhet i media ( ja, til da var han medlem, det er et faktum som absolutt bør komme med når man beskriver det som vesentlig i et biografisk oppslag ). I kjølvannet av dette skrev VG Nett etter oppslag i Klassekampen hvor Morsund fikk tilsvarsrett og flere innlegg inn ( lenkene kan legges til under artikkelen ), flere artikler som problematiserte at Morsund hadde arbeidet som rådgiver for Fremskrittspartiets stortingsgruppe og blant annet skrevet flere taler for partiets profilerte politikere. Det ble også påstått at det var et problem at Morsund med sin dom for å ha deltatt i en demonstrasjon fikk eget adgangskort til Stortinget[trenger referanse], ennå det ikke er noen forutsetning for å være folkevalgt eller ansatt i en stortingsgruppes stab, men opp til den enkelte stortingsgruppe å avgjøre, selv om generell sikkerhetssjekk gjennomføres, hvor Morsund ikke ble ansett å være noen risiko ( sånn var det, og sånn er det, sjekk Stortingets reglement ) ).

Samtidig trakk man frem Morsund svært positive attest fra hans arbeidsforhold hos Frp skrevet og signert av Carl. I Hagen ( linker kan legges til under vartikkelen ).

I sin tale på Nordiska Festivalen tok Morsund et oppgjør med nasjonalstaten og den ensidige fokusering på negative aspekter som innvandringsproblematikk og kriminalitet fremfor å fokusere på positive ideal. Han fremholdt at det vesentlige er en positiv kulturkamp fremfor parlamentarisme og partipolitisk virksomhet. Fra talen:


Nasjonalstatenes tid er for lengst forbi; alliansene styrer allerede verden og Norden. Skal Norden overleve som et nordisk område, kulturelt og etnisk og ikke bare geografisk, må en nordisk allianse bygges. Derfor må mennesker med nordisk ånd og vilje søke sammen i konstruktive politiske og kulturelle fellesskap. Disse må ha evne til å jobbe tålmodig og målbevisst, og være inkluderende ovenfor personer som er villige til å jobbe for samme mål. Samtidig må dogmatisme, ensidig nostalgi og destruktivitet bekjempes.

http://www.nordiskaforbundet.se/artikel.asp?aID=86

(kilden er jo der, teksten ble lest opp og siden oversatt, så når man beskriver en persons politiske virke, er det greit å få med seg førstehåndskilden om hva han egentlig sier og står for )

Morsund har etter eget utsagn siden trukket seg helt ut av all organisert politisk virksomhet ( ja det er hans utsagn, og det er ingen grunn til at ikke det skal med ).



I tillegg kan det føyes til to ideologiske og idehistoriske bokprosjekter som Morsund offisielt ( de finnes på nett )har vært med på som er realisert, men det kan man ta siden.

Som nevnt dette med Demokratene er ikke-eksisterende ( vis til en skriftlig uhildet kilde ) Kyvik og Olsen også (vis til en skriftlig kilde ++++ ) annet enn en personlig kontakt med Vidar Kleppe og som observatør på et årsmøte, men om personlige kontakter skal med har Morsund hatt kontakt med mange som sikkert ville det føle det ufordelaktig i en sånn sammenheng, men som da absolutt må være med om Kleppe skal være med. Om det opprinnelige fragmentet om Den Tredje Bølgen ikke kan komme med, så kan heller ikke fragmentet om Demokratene være med, all den tid det handlet om uformelle og personlige kontakter. Det er enkel logikk.

Enten rettes dette opp, eller så vil Morsund gå til videre skritt, hvilket burde være unødvendig all den tid dette ikke er noen skjønnmaling, men et forsøk på å få frem edruelige fakta. Om Du/Dere ønsker at wikipedia.no skal være et sted for pålitelig informasjon, ser du sikkert at dette tjener alles interesse.

Hilsen

Heidi i samråd med Tord Morsund

( beklager at det ble skrevet litt raskt og en del skrivefeil snek seg inn, det skal korrigeres. Valdsamt upplopp staves Våldsamt upplopp, bare så det er gjort klart ) Dette usignerte innlegget ble skrevet av H Arendt (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)