Diskusjon:Stortingsvalg 1945–

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fra og med valget i 2005 vil Stortinget ha 169 representanter (dette er allerde bestemt), og da må det foretas enkelte endringer her. Men det kan kanskje vente til da? Bjartewe 6. nov 2004 kl.20:21 (UTC)

Det er allerede gjort i artikkelen Stortinget ser jeg. Bare til opplysning. --Duffman 6. nov 2004 kl.20:32 (UTC)
Jeg har nå skrevet opp mandatfordelingen for 2005 og 2009. Sjakkalle 18. jan 2005 kl.08:45 (UTC)

Hva skal vi gjøre med denne artikkelen?[rediger kilde]

Har jobbet litt med Stortinget i det siste, men ble gjort oppmerksom på denne artikkelen.

Etter mitt syn bør det meste av dette inn på Valgordning i Norge og Stortinget#Valgordning. Denne artikkelen bør gjøres om til en liste over valgresultater med tabeller over valgresultatene som peker til utdypende artikler. Har laget noe småtteri her) i samme stil som Kommunestyrevalg i Bodø o.l. Antall representanter til hver valgkrets (i dag fylker) kan tas med, men her ønsker jeg å høre fra andre også. Ønsker også synspunkter på hvor detaljert tabellen bør gjøres, her er det naturligvis lettere for de siste valgene. Mvh Røed (d · en) 7. jan 2009 kl. 19:41 (CET)

Nyskrivingen[rediger kilde]

Jeg har skrevet artikkelen på nytt, men har et par momenter jeg gjerne vil få kommentarer på fra flere. Det er nå en kombinasjon av tomme felter og bruk av « – » (typisk mandater) stå? - ulikt mellom de som ikke fikk og det som ikke eksisterte? Bruke

    • Tomme felt
    • 0
  • Hvor bør referanser å merknader stå?
  • Hvor mye innledning, og hvor mye om hvert valg?
    • Bør man ha et sammendrag av hovedsaker, endringer av Stortingets sammensetning, og endringer i valgordning før hver tabell? Mvh Røed (d) 3. mar 2009 kl. 18:30 (CET)


Det er gjort et fint stykke arbeid her, og dette er et viktig stoff som vi har all ære av. Jeg tror at det er naturlig å lage et kort tekstintroduksjon til hvert valg, på 3-5 linjer. Noe a la (fritt diktet opp)

Stortingsvalget i 1989 var det siste valget med felleslister mellom flere parti, ettersom ordningen med utjevningsmandat ble innført fra og med valget i 1993. Valget ga 4% fremgang for Kristelig Venstreparti, som økte fra 6 til 11 mandater. Størst tilbakegang hadde Veyre, som mistet 12 mandater, og endte med 25 stortingsrepresentanter. Valget førte til at Gro Harlem Brundtlands andre regjering søkte avskjed og ble avløst av Odd Einar Dørums regjering, en mindretallsregjering fra KrV, Vø og FV, med støtte fra 65 av 157 stortingsrepresentanter.

Når det gjelder artikkelnavnet tror jeg at denne artikkelen bør hete Stortingsvalg 1945-2005. Dessuten tror jeg at artikkelen Valgordning i Norge bør utvides kraftig, gjerne endre navn til Valg i Norge og innlemmes i Mal:Norskpolitikk, og at Stortingsvalg og Kommunevalg (evt Kommunevalg i Norge) bør utvikles sammen med den. Mvh MHaugen 4. mar 2009 kl. 19:22 (CET)

Og en slik ingress som jeg antyder vil også være en viktig forbedring av artiklene om det enkelte valg, ser jeg. Det er mye godt stoff i de artiklene, men lite ingress. MHaugen 4. mar 2009 kl. 19:24 (CET)

Har utvidet artikkelen en del i dag. Jeg la på en lengre innledning i artikkelen, og også en liten oppsummering av valgresultatet og den påfølgende stortingsperioden over hver valg-tabell.

Er det noen som har noen idéer om hva neste skritt er for å bringe artikkelen (listen?) videre? Hilsen Kjetil_r 13. jun 2010 kl. 18:42 (CEST)

Valgoppslutning[rediger kilde]

Jeg forstår at tabellene viser valgets oppslutning i "total"-raden, men det ser ved første øyekast ut som det er totalen av prosentandelen av stemmene til hvert parti som er summert, som selvfølgelig skulle blitt 100 %. Går det an å gjøre dette litt lettere å lese? – Kristian Vangen (d) 16. mai 2011 kl. 20:03 (CEST)[svar]

Stortingsvalg[rediger kilde]

Burde ikke denne artikkelen omhandle alle Stortingsvalg (fra 1814)? Ja, tittelen må jo endres i så måte. --Eivindgh 16. sep 2013 kl. 00:23 (CEST)

Prøver å ta opp denne diskusjonen nok en gang jeg. Navnet på artikkelen er ikke gunstig spør du meg. Og som det er nevnt i avsnittene over her så er det flere artikler rundt valg i Norge som bør utbedres mye. Spørsmålet mitt er hvordan vi skal strukturere det hele. Jeg jobber nå med sidene Valg i Norge og Valgordningen i Norge. Allerede der støter jeg på problemer da flere ting nødvendigvis må gjentas på en eller annen måte. Hvis vi tilsvarende har artikler om valg av hver forsamling får vi enda mer gjentagelse tror jeg. Er dette dumt?

For å gi best mulig oversikt foreslår jeg følgende hierarki: Valg i Norge som den mest generelle artikkelen med henvisning til flere utdypende artikler, inkludert Valgordningen i Norge, Stortingsvalg, Kommunestyre- og fylkestingsvalg (kanskje deles i to?), Sametingsvalg og eventuelt en artikkel om Folkeavstemninger i Norge. Sistnevnte kan fint inneholde listen over alle folkeavstemninger og samtidig utdype lovverket og sedvane rundt dette, både lokalt og nasjonalt. Når det gjelder valgene for Storting og Kommunestyre- og fylkesting foreslår jeg egne artikler som omhandler disse valgenes ordninger, historie, endring gjennom tidene osv. Valgsystemet til de ulike valgene kan henvises videre til utdypende avsnitt som står under Valgordningen i Norge#Stortingsvalg osv. Lister over valg kan også være i egne artikler som lenkes til fra disse. I tillegg ser jeg for meg en navigasjonsboks eller lignende som gjør det hele oversiktlig. – Kristian Vangen (d) 24. apr. 2015 kl. 19:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stortingsvalg 1945–. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 07:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stortingsvalg 1945–. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. feb. 2024 kl. 21:11 (CET)[svar]