Diskusjon:Steigen Sagaspill

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Steigen Sagaspill er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Hallo Thor Rune. Du er en produktiv kar, og skriver i hovedsak godt. Men jeg synes du er litt for påstående, og dermed subjektiv, noe som ikke hører hjemme i leksikon-sjangeren.

Eksempel: "Mange sier at sagaspillet er et unikt stykke, ulikt det meste annet de har sett, eller vært med på." "Publikum føler seg med, og stedet virker ekte" Dette er betraktninger, påstander. Det er ikke nøytralt.

Det samme gjelder det du har skrevet om at man kan ha fritidsproblemer i Steigen kommune. Det blir litt barnslig syns jeg.

Men for all del. Flott at unge folk er med og bidrar. har sikkert potensiale til å bli en god skribent, forhåpentligvis en objektiv en.Aspmann 13. aug 2005 kl.19:08 (UTC)

Aspmann, artikkelen er et eksempel på hva et desentralisert åpent prosjekt kan få til, den illustrerer flere sider av wikipediaprosjektets styrker. Prosjektet bryter ned en rekke tidligere barrierer som geografi, tid og sosiologiske grenser knyttet til elitetenking og sentralstyrt kulturimperialisme. Ville en leksikonredaksjon fylt av dresskledde menn i Oslo oppdaget muligheten? Om de oppdaget artikkelemnet ville de aldri fått ressurser til å skape artikkelen. I følge wikipediafilosofien er det uproblematisk om du finner at artikkelen er subjektiv, du simpelthen kaster deg over oppgaven med å redigere den til noe bedre. Det hadde uansett vært sunt om du og andre hadde gitt ditt bidrag på artikkelen; jo flere bidragsytere jo bedre artikkel.
Denne artikkelen kan trekkes fram som en eksempelartikkel på noe unikt for wikipedia, og, som alle andre artikler kan den forbedres og utvides. Godt jobba begge to, OleLukkeøye 14. aug 2005 kl.07:08 (UTC)
Så er det også veldig lenge siden (1. mars) at jeg skrev det. Jeg ville ikke skrevet det nå, som jeg er blitt vant med WIkipedia. Jeg kan ikke huske at jeg har skrevet at man kan få fritidsproblemer i Steigen, og finner det ikke nåpr jeg skummer Steigen - Men også det ville jeg ikke skrevet nå.
Men takk for konstruktiv kritikk :) Thor-Rune Hansen 13. aug 2005 kl.21:52 (UTC)
Bedre nå? Thor-Rune Hansen 13. aug 2005 kl.21:58 (UTC)
Ja. Har etterpå fikset litt ortografi. Ord som bør forklares: nåbit, mytting, førsteterne, gjellbryten. Vurder om alle sitat bør skrives på dialekt, det er vel være lov i en slik sammenheng? OleLukkeøye 14. aug 2005 kl.17:10 (UTC)
Nåbit er bare at navn på et sverd. Gjellbryten er en person som står i gjeld til høvdingesetet. En mytting er... Noe negativt :P Førsteterne er en typo, men jeg klarer ikke finne den (Ikke det at jeg har sett så godt etter). Om sitatene skulle vert skrevet på dialekt, hadde det egentlig ikke funket så veldig bra på grunn av 1) forskjellige tolkninger av hvordan man skriver et dialektord og 2) jeg kommer til å overdrive. Når jeg skriver dialekt med vilje blir det mer ekstrem dialekt en jeg egentlig har ;) Men noen anre kunne skrevet det om til dialekt. Og takk for språkvasken :) Thor-Rune Hansen 14. aug 2005 kl.21:07 (UTC)
Om den boksen du la inn, OleL, den er jo fin sånn men jeg hadde tnekt å skrive en del om hvert år når jeg fikk tid til det. Jeg (Mamma) har en bok skrevet av Bjørn Stemland selv med litt om alle fårestillingene pluss historikk. Jeg vet ikke hva som blir best da, å ha en liten infoboks for hver fårestilling eller å ha en sånn boks over alt? Thor-Rune Hansen 15. aug 2005 kl.16:37 (UTC)

Store bokstaver[rediger kilde]

I følge norsk rettskriving er Steigen sagaspill (med liten forbokstav i ord nummer to) korrekt. Det kan jo hende de som driver sagaspillet velger å skrive feil, men hvis ikke bør artikkelen flyttes tilbake igjen. --KRISTAGAα-ω 24. aug 2005 kl.19:57 (UTC)

Det er et egennavn, så det er nok stor bokstav begge stedene. Står med stor bokstav i sagaspillboka, som er skrevet av Bjørn Stemland (manusforfatteren). Thor-Rune Hansen 24. aug 2005 kl.20:27 (UTC)
Denne typen egennavn skrives kun med stor forbokstav i første ord. Men hvis manusforfatteren velger å skrive det med stor forbokstav begge steder må nok artikkelen fortsette å hete det sjøl om det er feil i forhold til rettskrivinga, mao. la stå. --KRISTAGAα-ω 24. aug 2005 kl.20:47 (UTC)
Egentlig er det ikke manusforfatteren som bestemer. Boka hans heter "Steigen Sagaspill", stykket hans heter "Hagbart og Signe", men selve spillet kan være anderledes med. Jeg kan jo sjekke det en gang jeg får veldig lyst... Thor-Rune Hansen 25. aug 2005 kl.12:12 (UTC)
Jeg har sendt en e-post til Bjørn og spurt ham nå. Thor-Rune Hansen 26. aug 2005 kl.14:50 (UTC)

Innledning[rediger kilde]

  • Først vil jeg si at dette ser ut til å bli en bra artikkel. Jeg kunne tenke meg å nominere den som utmerket etterhvert. Dog må den ryddes opp i først. Blant annet bildene står etter min mening litt for mye hulter til bulter. Du burde muligens sette alt på høyresiden.
- En litt mindre positiv ting jeg fant er denne linja i starten: Stykket er skrevet av Bjørn Erik Stemland for flere år siden.
Den uthevete biten er veldig ukonkret. Jeg sletter den foreløpig i påvente at du skaffer det koonkrete årstallet.. Mintodisk. 25. aug 2005 kl.17:21 (UTC)
Fikset. Jeg blir sikkert å gjennskrive hele introduksjonen uansett. Når det gjelder bildene, synes jeg de ser bra ut sånn som de er - Men om de fortyrrer mye (Jeg har ikke lest gjennom artikkelen selv enda) så kan de sikkert ryddes opp i. Thor-Rune Hansen 25. aug 2005 kl.18:19 (UTC)

Sagaspillplakatene[rediger kilde]

Jeg bare skriver dette mest som et memmo til meg selv... Jeg har fått tillatelse fra Hugo Aasjord om å bruke malieriene han har malt til sagaspillplakatene, per telefon. Har kopi av alle i sagaspillboka, så jeg skal scanne dem når jeg kommer meg hjem til pappa sin scanner. Jeg må ringe Henry Tømmerås å få tillatelse til å bruke vignetten (logoen), men nå er jeg nesten tom på kortet så det får vente til jeg får SkypeOut. Thor-Rune Hansen 26. aug 2005 kl.14:45 (UTC)

Ferdig![rediger kilde]

Endelig er jeg ferdig med denne artikkelen! Det er veldig lite mer å tilføye for min del, kanskje et per ord her og der - Så når artiklen er ferdig språkvasket, for jeg har sikkert mange typoer og sånt, så er den vel å betrakte som ferdig :D Wohoo, min første ferdige kvalitetsoffensiv :P Thor-Rune Hansen 27. aug 2005 kl.21:39 (UTC)

Dette er bra Thor-Rune. Jeg har «vasket» litt, og det trengs muligens litt mer, men slike artikler trenger vi flere av! H. E. Straume 27. aug 2005 kl.23:38 (UTC)
Enig med Straume her, dette ble bra. Men et stort arbeid og stort volum stiller større krav til kvalitet på artikkelen enn en gjennomsnitts artikkel. Derfor vil jeg være ekstra kritisk og foreslå å vurdere omdisponering av artikkelen. Dette for å vektlegge det unike med sagaspillet og for å skjule/korte ned det som ikke er vesentlig for å for å få med seg essensen. ThorR og andre må vurdere før det eventuelt tas tilfølge. Eksempel omtrent slik, men se også disposisjon på om Stiklestadspelet
Innledning. Det som står uten overskrift - jeg tror det vil gjøre seg med en grundigere introduksjon, bl.a. for de av oss som ikke kjenner de lokale forhold med geografi, m.m., se forslag under.
1 Hva som er uvanlig med Steigen sagaspill (denne kan ha potensial for mer stoff)
2. Hovedrollene
2.1 Kong Sigard
osv
3. Andre roller
33.1 Lille Signe
osv
4 Statistroller
4.1 Vakter og krigere
osv
5 Oppsummering av fortellingen i spillet (= det som i dag står som Oppsummering av spillet)
6 Livet på Vollmoen …..
7 «Det er egentlig ikke de snille som seirer»-teorien
8 Historikk – et par linjer med en henvisning til en fordypningsartikkel ”Steigen sagaspill historikk”, sistnevnte med dagens innhold i Historikk-kapittelet.
9 Ordforklaringer
10 Se også
11 Eksterne lenker
Steigen sagaspill historikk (den nye selvstendige artikkel)
1 Før spillene
2 Galleri over Sagaspillplakater
Spørsmål: Hva betyr oppmerksomhetskamp med fjøser og familie? Er fjøs bokstavelig, kunne det stått husdyr og familie?
Er hamrer og bamler et kjent uttrykk?
Formmessig: Plassering av bilder kan godt være venstrejustert, bare overskriftene også blir det. Som nå. OleLukkeøye 29. aug 2005 kl.09:01 (UTC)

Forslag til alternativ innledning, delvis etter disposisjon fra [1] :

Steigen sagaspill er en dramatisering av et vandresagn med røtter fra vikingtiden. Det er skapt som et kjærlighetsdrama i Romeo og Julie-stil, med regi også etter mønster fra gresk drama. (?). Steigen sagaspill er skrevet av Bjørn Erik Stemland i 1985. Helge Alføy har komponert musikken og Tore Johansen var i 2005 ansvarlig for den musikalske del av fremføringen.

Forestillingen settes opp annethvert år på Vollmoen amfi i Steigen kommune og involverer flere hundre aktører i og omkring forestillingen. Aktører er profesjonelle skuespillere og et stort antall amatører, kor, statister støttet av et apparat av frivillige. Profesjonelle skuespillere samarbeider med amatører.

Steigen sagaspill iscenesetter et tenkt vikingsamfunn kalt Steig i et miljø og med en ramme som bare Steigens natur, historie og dyktige aktører kan skape. Vollmoen amfi har sitteplasser tilover 1000 (?) tilskuere.

Steigen sagaspill er også navnet på en stiftelse som er ansvarlig for forestillingene og navnet på en ukelang kulturfestival der selve sagaspillet inngår som høydepunktet.

- - -
Kommentar: er stykket basert på et bestemt gresk drama må det navngis, men du mener kanskje at det har regi etter mønster fra greske drama? Er Steig et historisk sted eller et virkelig geografisk sted i dagens Steigen? OleLukkeøye 29. aug 2005 kl.09:01 (UTC) vikingegraver i nerhete

Jeg skal se mer grundig på dette etter skola, men det ser ut som jeg er enig. Det har vert funnet vikigegraver i nærhetena av vollmoen, og det er tydelige (Selv for vanlige folk) spor etter sivilisasjon-greier tett nedenfor. Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.09:13 (UTC)
Jeg gjorde omrokeringen, det blir nok å funke bedre sånn. Det er forresten ingen profesjonelle skuespillere i spillet, bare amatører (Så vidt jeg vet, men jeg kan ikke bakgrunden til alle som har hatt hovedrollene. Det er i alle fall i så fall et unntak). Sitteplasser på vollmoen er teoretisk uendelig ;) Man kan ha folk høyt oppi fjellet hvis det blir nødvendig. Det er ikke stoler eller noe, bare en fjellside pluss noen stoler for gamle og uføre helt nederst. Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.10:36 (UTC)
De gamle sitter veldig nert... Ett år var det en av dem som fikk blodsprut fra en blodpose på seg ;) (Men spillet bruker som regel ikke blod) Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.10:37 (UTC)


Spørsmål: Hva betyr oppmerksomhetskamp med fjøser og familie? Er fjøs bokstavelig, kunne det stått husdyr og familie?
Mange av dem som er med er (små)bonder.
Er hamrer og bamler et kjent uttrykk?
Hvor skriver jeg det? Å, der. Bamler... Nei, det er egentlig bare et spontanuttrykk ;) Jeg synes det funker bra, men det kan skiftes. Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.10:45 (UTC)
La stå. Om noen protesterer kan uttrykket ev. settes i «» OleLukkeøye 30. aug 2005 kl.07:52 (UTC)
Forresten bruker du MSNM eller en annen IM-klient? Jeg tror det kunne kommet mye ting som kunne blitt skrevet inn (Eller om) i artiklen om jeg snakker med en som bare har lest artiklen og bare kan om spillet derfra. Jeg har kontaktinfo på brukersida mi. Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.10:48 (UTC)
Bruker bare mail, du kan sende i mail-funksjonen. OleLukkeøye 30. aug 2005 kl.07:52 (UTC)

E-post fra bjørn[rediger kilde]

Hei Thor-Rune!
En hjellbryt er en arbeidsformann som leder arbeidet på hjellbruket
 - der fisken henges opp til tørk! Det heter ikke mytting, men 
bytting. En bytting var i folkefantasien et barn som var litt vanskapt, 
enten en dverg (liten av vekst) eller - som vi ville si i dag - 
psykisk handikappet. I folkefantasien het det seg at det var et barn 
født av de underjordiske, og at de underjordiske hadde stjålet et 
menneskebarn og lagt igjen sitt eget vanskapte barn i stedet. Når 
Sigar sier til Trym i sluttscenen at han skal haugsettes levende - 
altså begraves levende, så betyr dette at han, i likhet med mora, 
Beret, skal tilbake dit han kom fra, altså blant de underjordiske - 
"det er der du hører heime", som Sigar sier! Steigen Sagaspill skrives 
med store forbokstaver fordi det er et etablert begrep, altså et egennavn. 
Det kan finnes andre sagaspill i Norge, men bare ett Steigen Sagaspill!
   Lykke til videre!
   Bjørn

Jeg hadde feil på begge begrepene, men det får så være, for jeg hadde rett på navnet ;) Jeg kan sette det inn i teksten, men jeg skal sykle til sortland nå så det får bli om en stund (Om ikke en annen gjør det). Thor-Rune Hansen 29. aug 2005 kl.14:15 (UTC)

Bra dette ble oppklart! Har satt det inn i artikkelen. Er forøvrig uenig i punktet om store forbokstaver, men det tror jeg har blitt utdebattert et annet sted. OleLukkeøye 30. aug 2005 kl.07:48 (UTC)

Kong Sigard[rediger kilde]

Hepp, legger merke til at noen har forandret navnet Kong Sigard til Kong Sigurd. Hvilket navn er korrekt? Hvis Sigard er korrekt, er det kanskje lurt å opplyse om det en gang for alle, slik at fremtidige misforståelser unngås. Hvis Sugurd derimot er korrekt, bør navnet forandres i hele artikkelen... OPus- (mld, film) 30. aug 2005 kl.08:47 (UTC)

Det finnes både en kong Sigard og en kong Sigurd. Sigard er sønnen til Sigard. Sigard er hvoedpersonen, og han som er nevnt flest ganger. Det står forøvrig allrede i rollelista. Thor-Rune Hansen 30. aug 2005 kl.13:31 (UTC)
Nja, jeg holder med Opus i at det ble litt vanskelig å skille Sigurd fra Sigard. Har lagt inn en linje om at Sigurd er far til Sigard og Ulvhild.
Mangler nå kategorisering av artiklene, forslag: Sagaspill, eller Historiske spill, eller Norske historiske spill. OleLukkeøye 31. aug 2005 kl.06:06 (UTC)

Hva mangler nå?[rediger kilde]

Jeg synes artiklen ser ferdig ut. Introduksjonen har blitt endra, det unødvendige har blitt stua litt bort. Bildene synes i alle fall jeg er helt bra nå. Det kan kanskje puffes litt mer in i rollebeskrivelsene, men det har lite for seg, blir bare møling. Hva som er unvanlig er det eneste som kanskje kan gjøres litt større, men jeg kommer ikke på noe. Thor-Rune Hansen (disk) 7. sep 2005 kl.20:32 (UTC)

Hvilken avis er det som alltid klager over at regissørene endrer stykket? Det er ikke så greit for ikke-lokale å skjønne... :) Harald Hansen 11. sep 2005 kl.08:18 (UTC)

Jeg ordna det. Hvert år har jeg sett noe i den dur av "Kjetil Sørboten kan anklages for å tukle med Steigen Sagaspill". Thor-Rune Hansen (disk) 12. sep 2005 kl.05:44 (UTC)

Noen rettinger[rediger kilde]

I henhold til Steigen sagaslill sin hjemmeside er det Kong Sigar, ikke Kong Sigard. Komponisten er videre Helge Aafløy, mens manusforfatteren er Bjørn Stemland. Disse to er blandet sammen på et eller annet tidspunkt. — Jeblad 1. apr 2007 kl. 14:46 (CEST)